Heksenjacht? De echte reden waarom Trump allesbehalve happy is met Bob Mueller

Heksenjacht? De echte reden waarom Trump allesbehalve happy is met Bob Mueller

De benoeming van oud-FBI-baas Mueller tot speciaal aanklager in het onderzoek naar Russische bemoeienis met de verkiezingen in de VS, verdeelt Amerika. Dat zei president Trump op een persconferentie in het Witte Huis. Eerder op de dag omschreef hij de aanstelling van de speciaal aanklager al als “de grootste politieke heksenjacht in de geschiedenis van de VS”. Je zou denken dat Trump niks te vrezen heeft van Mueller, als het klopt wat hij beweert, dat er niks te vinden is. Maar er is wel degelijk een reden waarom Trump allesbehalve happy is met Mueller.

De aanstelling van speciaal aanklager Robert Mueller om de Russische invloeden op de Amerikaanse presidentsverkiezingen te onderzoeken, is volgens Trump “ontzettend schadelijk voor het land”.

Tijdens een bijeenkomst met de pers naar aanleiding van een bezoek van de Colombiaanse president zei Trump: “Ik geloof dat het ons land ontzettend schaadt, omdat het aantoont dat we een verdeeld, niet-verenigd land zijn. Hopelijk gaat dit snel voorbij, omdat we absoluut eensgezindheid moeten laten zien, als we dingen willen bereiken.”

Dat het snel gaat voorbijgaan, daar moet Trump niet op rekenen. Als speciaal aanklager heeft oud-FBI-directeur Mueller veel bewegingsruimte. Hij is onafhankelijk en legt alleen verantwoording af aan onderminister van Justitie Rod Rosenstein, die hem aangesteld heeft. Mueller was bij de FBI de voorganger van de vorige week door Trump ontslagen James Comey.

Zoals gebruikelijk ventileerde de president zijn woede in eerste instantie via Twitter: “Voor alle illegale acties van de Clinton-campagne en de regering-Obama is nooit een speciale aanklager benoemd!”, schreef hij.

Later verving Trump de tweet omdat hij het woord ‘counsel’ verkeerd had gespeld. Zijn tweets maken overigens niet duidelijk op welke “illegale acties” Trump doelt. En even later schroomde hij niet om het onderzoek te bestempelen tot “de grootste heksenjacht op een politicus uit de Amerikaanse geschiedenis”.

Op de persconferentie met de Colombiaanse president ontkende Trump ook dat hij FBI-directeur Comey heeft gevraagd het onderzoek naar veiligheidsadviseur Flynn stop te zetten en verder zei hij dat de FBI-directeur heel impopulair was.

Comey’s voorlopige plaatsvervanger bij de FBI, Andrew McCabe, onderstreepte na het ontslag van zijn baas juist dat Comey erg geliefd was binnen de dienst.

Heksenjacht

“Nog nooit in de geschiedenis is een politicus – en dat kan ik met grote zekerheid zeggen- zo oneerlijk en verschrikkelijk behandeld”, klaagde Trump ook, die het had over een “heksenjacht” tegen hem.

Het is dus weer allemaal de schuld van de media die hem kapot willen maken. En als het dat niet is, dan is het wel iets genre “de Democraten kunnen het nog steeds niet verkroppen dat ze de verkiezingen hebben verloren en er alles aan doen om de president in diskrediet te brengen.

Historische kennis en bescheidenheid zijn niet de sterkste eigenschappen van president Trump. En de gebeurtenissen van de afgelopen week die leidden tot het aanstellen van Mueller zijn toch echt het gevolg van Trumps eigen besluiten, blunders en ondoordachte uitspraken.

Het presidentschap van Trump is zo samen te vatten tot nu:

1) de president neemt een beslissing of er komt een heftige onthulling naar buiten.

2) Zijn medewerkers lijken volkomen verrast en reageren paniekerig. In een poging het allemaal recht te zetten komt een eerste verklaring, die dan vervolgens door de president wordt tegengesproken.

3) Repeat.

Bob en de boemerang

Bob Mueller dan. De voormalig FBI-directeur is nu aangesteld als speciale aanklager om het hele Rusland-onderzoek te leiden. Minister Sessions van Justitie moest zich terugtrekken uit het onderzoek, omdat hij eerdere contacten met de Russische ambassadeur had verzwegen. Rosenstein is een carrière-ambtenaar en is – in tegenstelling tot Jeff Sessions – geen politieke benoeming. Hij stond onder toenemende druk een speciale aanklager aan te stellen om alle schijn van politieke belangenverstrengeling te vermijden.

Zo geschiedde, tot ergernis en verrassing van het Witte Huis, die in een korte verklaring benadrukte dat er helemaal niets aan de hand was. Zo keert het ontslag van FBI-directeur Comey als een boemerang terug naar de president.

De aanstelling van Mueller is slecht nieuws voor Trump. En niet meteen omdat die dingen kan vinden die bevestigen wat in eerste instantie onderzocht wordt nu, of er al dan niet contacten waren met Russen en team Trump in aanloop van de verkiezingen.

Bevoegdheden

Mueller staat bekend als een onafhankelijke en daadkrachtige onderzoeker, die het respect geniet van alle partijen. Hij heeft veel bewegingsruimte gekregen. Vooral deze bepaling in de opdracht van onderminister Rosenstein geeft Comey verregaande bevoegdheden: The Special Counsel is authorized to conduct [[…]] any matters that arose or may arise directly from the investigation.

In feite zegt Rosenstein hier dat Mueller het onderzoek kan uitbreiden als hij dat nodig acht. Het betekent dat Mueller ook de vermeende pogingen van Trump om het FBI-onderzoek te saboteren kan gaan onderzoeken. We weten inmiddels dat de ontslagen FBI-directeur James Comey een papieren spoor van memo’s heeft achtergelaten waarin hij de gesprekken met president vastlegde. Dat is een potentieel mijnenveld voor het Witte Huis.

Daar zit een eerste groot gevaar voor Trump. Denk aan Watergate: het was niet de misdaad (de inbraak in het kantoor van de Democratische Partij) die Nixon de kop kostte, maar de doofpotaffaire. Tot nu toe hebben we nog geen enkel hard bewijs gezien dat Trumps medewerkers samenwerkten met de Russen om de verkiezingen te verstoren, laat staan dat Trump persoonlijk ook maar iets te maken had met de Russische inmenging. Maar de besluiten en uitspraken van Trump komen steeds dichter in de buurt van een doofpot. En: “The cover-up is always worse than the crime.”

Rusland, Rusland, Rusland

Maar, het feit dat Mueller het onderzoek kan uitbreiden, houdt voor Trump nog een ander gevaar in. Ondanks wat Trump beweert, is zijn zakelijk imperium wel degelijk nauw verweven met dubieuze geldschieters. Trump kon niet anders op een gegeven moment, na zijn zoveelste faillissement wilden de Amerikaanse banken hem geen geld meer lenen. Russische oligarchen en de Russische maffia wilden dat wel, al was het maar omdat investeren in vastgoed in de VS of internationaal een hele goeie manier was om zwart geld wit te wassen.

Dat geld gebruiken is sowieso illegaal. Plus: het is die financiering in het vorige decennium door duister geld dat Trump chantabel maakt, door de Russen en Putin bijvoorbeeld. Wat Trump een risico maakt voor de nationale veiligheid. Als Mueller die piste gaat onderzoeken, is het wellicht game over voor Trump.

Gesponsorde artikelen