Helft van vrouwen in de cultuur- en mediasector ervaarde afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag

Helft van vrouwen in de cultuur- en mediasector ervaarde afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag

Seksuele intimidatie blijft een gigantisch probleem op de werkvloer. Volgens een onderzoek blijkt dat in het afgelopen jaar meer dan vijftig procent van vrouwen in de cultuur- en mediasector slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. 1 op de 4 vrouwen in de cultuursector is zelfs slachtoffer geweest van seksueel of fysiek grensoverschrijdend gedrag. En blijkbaar dienen niet alle vrouwen formeel een klacht in. 

Na de zaak Bart De Pauw heeft minister van Media en Cultuur Sven Gatz (Open VLD) een onderzoek gevraagd naar seksueel of fysiek grensoverschrijdend gedrag binnen de sector. De onderzoeksgroep CuDOS heeft 2.161 personen ondervraagd en de resultaten zijn schokkend. Gatz vertelt op Radio 1 dat hij “niet had verwacht dat het resultaat zo slecht zou zijn.”

Volgens Gatz dienen veel vrouwen geen formele klacht in. “Wij zoeken nu naar een andere manier om een gevolg te geven aan de feiten, een bemiddelingsgesprek bijvoorbeeld. Anders raken de feiten geparkeerd.”

Helft is slachtoffer

Meer dan vijftig procent van de vrouwen die actief werken in de cultuur- en/of mediasector zegt dat ze in het voorbije jaar slachtoffer zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Het gaat vooral om communicatief grensoverschrijdend gedrag, waarbij ongepaste seksuele of seksistische uitspraken worden gemaakt tijdens conversaties op de werkvloer.

Wat erg frappant is, is dat één op de vier vrouwen in de cultuursector te maken heeft gehad met ongewenste fysieke of seksuele toenadering in het voorbije jaar. Vier procent zegt zelfs dat ze werden gedwongen of gechanteerd om seksueel contact te hebben met een collega.

Ook mannen zijn slachtoffer

In de mediasector gaat het om één op vijf vrouwen die met ongewenste toenadering te maken hebben, waarvan drie procent werd gedwongen of gechanteerd tot seksueel contact.

Bij mannen komt het minder voor, maar toch vallen er veel slachtoffers. In het voorbije jaar is 18 procent van de mannen binnen deze sectoren slachtoffer geweest van een vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Jonge werknemers en freelancers zijn vaker slachtoffer

Ongewenst gedrag komt vooral voor bij werknemers met lagere professionele status, zoals jonge mensen, freelancers en werknemers met een tijdelijk contract. Zo’n 79 procent van vrouwelijke slachtoffers werd lastiggevallen door iemand met een hogere professionele status. Bij mannen spreekt men in het onderzoek over 64 procent.

Niet alleen grote statusverschillen, maar ook een informele contacten en een competitieve sfeer kan binnen deze sectoren zorgen voor grensoverschrijdend gedrag.

Actieplan

Minister Gatz heeft een actieplan om de problematiek binnen deze sectoren aan te pakken. De eerste stap is om het meldpunt 1712 te versterken en toegankelijker te maken binnen de cultuur- en mediasector. Daarnaast wil hij een ombudsman, die als aanspreekpunt en bemiddelaar kan optreden, aanstellen voor de cultuur- en audiovisuele sector.

In 2019 komt er een sensibiliseringscampagne met een herkenbaar logo. Hierbij zullen ook BV’s het peter- en meterschap opnemen. Minister Gatz maakt voor het actieplan liefst 102.500 euro vrij.

Gesponsorde artikelen