Helse Zwarte Zaterdag start absurd vroeg: al sinds 4 uur vanochtend staat het stil

Helse Zwarte Zaterdag start absurd vroeg: al sinds 4 uur vanochtend staat het stil

Vandaag is het Zwarte Zaterdag, wellicht de drukste dag op de Europese wegen. Niet alleen in Frankrijk maar ook in Italië, Spanje en Zuid-Duitsland is augustus de vakantiemaand. Miljoenen vakantiegangers vertrekken vandaag met de wagen of in een autocar naar hun bestemming. Er wordt niet gesproken over honderden kilometers file, maar over duizenden. En de miserie begon al vroeger dan verwacht: sinds 4 uur vanochtend is het filerijden.

De eerste files op de Europese autoroutes ontstonden al rond 4 uur, en volgens de verkeersinformatiediensten is dat zelfs voor een Zwarte Zaterdag “uitzonderlijk vroeg”. Omstreeks 6 uur stond er al 164 kilometer file op de snelweg naar het zuiden.

Een beruchte bottleneck op weg naar het zonnige zuiden is de Rhônevallei (A7), vooral bij Valence en ten zuiden van Lyon. Het verkeer naar het zuidwesten van Frankrijk loopt vast vast bij de tolstations op de A10 Parijs-Orléans-Bordeaux.

Ook op de alternatieve routes naar het zuiden over de A39 via Bourg-en-Bresse, door het midden van Frankrijk via Limoges over de A20 of de A71/A75 (Clermont-Ferrand) moeten vakantiegangers rekening houden met veel oponthoud.

Elders in Frankrijk zijn knelpunten vooral de A63 (Bordeaux-Spaanse grens) en de A9 tussen Nîmes en Spanje.

Omstreeks 6 uur was het ook al meer dan een uur stilstaan op andere plaatsen: voor de Gotthardtunnel in Zwitserland, op de A8 tussen München en Oostenrijk en voor de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië.

Ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië moet je vandaag rekening houden met lange files.

Zo maakt Duitsland zich op voor een van de drukste weekenden van het jaar. Het vakantieverkeer krijgt daar bovendien te maken met veel wegwerkzaamheden. Reken op urenlange vertraging, zowel in noordelijke- als zuidelijke richting. De grootste knelpunten in het noorden zijn de A1 en A7 bij Hamburg. In het zuiden loopt het vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg en op de A8 München-Salzburg.

Oostenrijk rekent dit weekeinde op een grote stroom vakantiegangers uit Zuid-Duitsland. Vooral de route via de Fernpas, B179, de A10 de Tauernautobahn en A13 Innsbruck-Brenner zijn zaterdag knelpunten.

Italië en Zwitserland

In Italië zijn de A22 Brennerpas-Verona, A4 Verona-Trieste en A14 Bologna – Rimini zaterdag de grootste knelpunten.

In Zwitserland wordt het dit weekeinde in beide richtingen lang wachten voor de Sint Gotthardtunnel. Reken op twee uur in de richting van Italië daar. Ook de werkzaamheden tussen Lugano en de Italiaanse grens zorgen voor files.

In Zwitserland wordt het sowieso druk op de baan, vanwege de nationale feestdag op 1 augustus.

De meeste files worden tussen 6 en 15 uur verwacht. Reizigers die de grootste drukte willen vermijden, kunnen zaterdag het beste rond het middaguur vertrekken.

Wie enigszins kan stelt z’n reis best uit tot zondag of vertrekt zaterdag nog later op de dag. Maar, dat is ook relatief: je bent dan al lang niet meer de enige die zo redeneert en zondagen na een Zwarte Zaterdag zijn ook nog erg druk tegenwoordig.

Gesponsorde artikelen