Hendrik Vuye (N-VA) in Kibbelkabinet: “We moeten besparen op werking van sociale zekerheid”

Tijdens de tweede aflevering van Het Kibbelkabinet kwamen we van Hendrik Vuye, fractieleider voor N-VA in de Kamer, te weten waarom hij zo goed Frans spreekt, wat voor soort flamingant hij is, en dat hij wil besparen binnen de sociale zekerheid. Niet qua uitkeringen, maar wel in het hele werkingsapparaat.

Volgens Vuye is de tax shift, waar de regering nu mee bezig is, een zeer moeilijke technische operatie, die niet op een paar weken tijd kan worden uitgewerkt. “Voor de zomer kan dat maximaal in de grote lijnen zijn, maar die concreet uitwerken in wetsontwerpen, dat is een werk dat meerdere jaren zal duren. En dan spreek ik als jurist/technicus. Maar je moet wel zorgen dat je fiscale inkomsten blijft hebben, hé. Als je een fout maakt en je geen inkomsten meer hebt, dan heb je pas een probleem.”

“We gaan dat dus rustig uitwerken, en tijdens dat proces kunnen we ook nog eens kijken waar we kunnen besparen op de werking van het staatsapparaat. En dan denk ik bijvoorbeeld aan de sociale zekerheid.” Maar dan staan ze bij CD&V toch op hun achterste poten”, kwam Ivan De Vadder tussen. “Maar ik raak niet aan de sociale zekerheid, hé”, aldus Vuye. “Ik wil meer efficiëntie op de werking realiseren. En daardoor kunnen mensen die dat nodig hebben dezelfde, of misschien zelfs hogere, uitkeringen krijgen. Wie kan daar nu iets op tegen hebben?”

“Ik kom uit een anti-CD&V-familie”

Maar wat de CD&V nu exact over hem denkt, daar zit Vuye absoluut niets mee in. De N-VA-fractieleider gaf meermaals een sneer naar de regeringspartner, en dat lijkt uit zijn achtergrond te komen. “Ik kom uit een anti-CD&V-familie”, zo zei hij. “Ik ben een van de weinige N-VA’ers die nooit in kartel heeft gezeten met de CD&V, en daar ben ik fier op. Ik weet niet of ik parlementslid zou willen worden zijn in dat kartel. Maar ik ben pas daarna gevraagd, dus de vraag heeft zich nooit gesteld.”

Ook voormalig CD&V-boegbeeld Yves Leterme kreeg een veeg uit de pan. “Ik zal maar niets zeggen over Letermes communautaire verwezenlijkingen, want dat zou het maar pijnlijk maken”, liet hij zich ontvallen. Maar kort daarna milderde hij zijn woorden toch wat. “Ik kijk nu wel anders naar Leterme dan vroeger. Hij heeft geen eerlijke kans gekregen, want de Franstaligen hebben hem uitgerookt. En dat is net wat ze ook met N-VA geprobeerd hebben.”

“Ducarme doet alsof hij Nederlands spreekt, maar dat klopt niet”

Vuye heeft ook helemaal geen probleem met Walen of Franstaligen. Hij geeft les aan de universiteit in Namen, en woont in Waals-Brabant. Maar hij heeft een probleem met het vertekende beeld dat de Franstalige pers de bevolking voorschotelt. Al begint dat wel te veranderen sinds N-VA in de regering zit. Het schrikbeeld van een Vlaamse afscheuring leeft nog wel altijd hoor. “Tijdens de eerste week van de paasvakantie was ik bij RTL Radio en daar zeg ik dat we een communautaire partij blijven, en dat was later in het tv-journaal gewoon het grote nieuws van de dag.”

Vuye heeft ook helemaal geen probleem om Frans te spreken. “Ik ben een Ronsenaar, en ben dus vlakbij de taalgrens opgegroeid. En dat is waarom ik goed Frans spreek, niet omdat ik – zoals sommigen denken – uit een bourgeois-familie kom.” Ook tijdens onderhandelingen maakt het voor Vuye niet uit in welke taal er gesproken wordt. Neem nu met MR-fractieleider Denis Ducarme. “Hij doet wel alsof hij goed Nederlands spreekt, maar dat klopt niet. En dus spreek ik zonder problemen Frans met hem. De inhoud is het belangrijkste.”

En wat dan met personen zoals Laurette Onkelinx, die na de verkiezingen in het parlement in een echte colère ontvlamde? Had hij daar moeite mee? “Dankzij mijn academische achtergrond ben ik iemand die meestal goed voorbereid is. Waar ik moeite mee had was dat ik toen 13 uur verkozen was, en ik had me niet echt kunnen voorbereiden. Dus dat heb ik nooit als een groots moment beschouwd. Maar wat Onkelinx daar deed, vond ik dus fantastisch. Van mij mag ze dat elke week doen. Ze heeft toen Vlaanderen het beeld voorgeschoteld van de ware aard van de PS.”

“Op zaken als het Vlaams-nationaal zangfeest zie je me niet”

“Een cultuurflamingant? Ik en cultuur, laat me niet lachen. Nee, ik kom uit een gezin zonder geld voor cultuur, dus dat is het niet. Ik ben misschien deels wel een emotionele flamingant, maar voor een groot deel ook wel een economisch flamingant. Maar op zaken zoals het Vlaams-nationaal Zangfeest zal je me niet zien. Ik ken de Vlaamse Leeuw wel hoor, maar nee, ik ga niet zingen. Ook nu niet, dan luistert er volgende keer niemand meer.
Meer
Lees meer...