Herdenking van de Armeense genocide in de Kamer, en waar zat Emir Kir van de PS?

Herdenking van de Armeense genocide in de Kamer, en waar zat Emir Kir van de PS?
vrt

De Armeense genocide zorgt voor beroering, honderd jaar na de feiten. Op het moment dat in de Kamer een minuut stilte wordt gehouden, is Turkse Belg en PS-kamerlid Emir Kir plots niet meer te bekennen. De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node heeft het net als een deel van de Turken blijkbaar nog steeds moeilijk met het erkennen van de genocide. Elio Di Rupo, z’n voorzitter, is alvast not amused …

Beroering in de Kamer over de Armeense genocide. Hoe dat honderd jaar na datum nog kan? Wel, het ligt nog steeds gevoelig in Turkije, dat de moord op naar schatting 800.000 tot 1,5 miljoen Armeniërs tussen 1915 en 1924 nog steeds weigert te bestempelen als een genocide. En blijkbaar wordt die lijn van niet-erkenning doorgetrokken door een aantal Turkse Belgen, met Emir Kir van de PS als de bekendste.

Voor de volledigheid: Kamerleden Ozlem Ozen en Nawal Ben Hamou, allebei met Turkse roots én PS’ers waren er wel. Maar collega Kir niet.

En net bij hem lag het gevoelig, omdat Kir steeds manifest weigert het “een genocide te noemen”. In de krant Le Soir vorige week stelde hij nog “dat hij niet wenste terug te komen op de zaak”. “Ik erken de feiten van 1915 en het gewicht ervan. Ik vond het ook normaal dat Turkije z’n medeleven aanbiedt. Ik ben geen negationist, maar het woord dat u gebruikt moet voorzichtig worden benaderd door advocaten en historici” .

Vorige week in het Brussels parlement had de voorzitter, PS’er Charles Picqué, de mogelijke herdenking van die genocide al handig ‘opgelost’, zodat de parlementsleden met Turkse roots niet “in verlegenheid” moesten gebracht worden. Plots was het een herdenking voor de Armeense genocide én voor de bootvluchtelingen in de Middellandse Zee die gestorven zijn, handig in één en dezelfde minuut gegoten om de Turkse PS’ers niet te moeten doen weggaan.

Zo’n herdenking was niet aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) besteed: hij ging voluit voor de Armeense genocide. Met als gevolg dat er Kir en nog een paar anderen plots weg waren. Bij de PS zijn ze niet te spreken over het wegblijven van Kir. Via persbureau Belga laat PS-voorzitter Elio Di Rupo weten dat Kir tekst en uitleg moet komen geven op de Keizerlaan, het PS-hoofdkwartier. De secretaris-generaal van de partij zal daar een verklaring voor z’n afwezigheid eisen, zo laat Di Rupo weten. Hij wil vooral dat er “niet de minste onduidelijkheid bestaat” over de positie van de PS. “We liggen aan de basis van een resolutie die de genocide erkent en dateert van 1998. Er waren afwezigen van verschillende partijen, maar dat doet niets af aan onze vastberadenheid om de genocide te laten erkennen.”

Ook Meyrem Almaci, de voorzitter van Groen, was er niet. Maar zij was dringend weggeroepen voor een afspraak en vroeg Kristof Calvo haar te vervangen bij een vraag aan minister Kris Peeters (CD&V). Opvallend: ook Veli Yüksel (CD&V) en Fatma Pehlivan (sp.a) waren er niet. Zuhal Demir (N-VA) was er wel.

Gesponsorde artikelen