Een radicaal andere kalender, dat stelt de rector van de KU Leuven voor bij het begin van het nieuwe academiejaar. Luc Sels wil al examens voor de kerstvakantie, en dan in een korter tweede semester meteen ook een ronde examens. Dan is er tijd om een tweede zit ook al in juni te houden. Een échte vakantie in de zomer en in de kerst dus voor de studenten.
De nieuwe Leuvense rector Luc Sels beloofde een nieuwe wind, en die komt er meteen bij de start van het academiejaar. Hij legt de hervorming van de kalender op tafel, een plan dat wel al veel langer rijpt dan de komst van een nieuwe rector.
Want het huidig systeem is gedateerd: studenten die een herkansing krijgen en in tweede zit vakken afwerken, moeten een hele zomer lang in spanning leven. Zo gaat heel de zomervakantie er vaak toch aan, en is er geen ruimte voor ontspanning. Hetzelfde geldt met de kerstvakantie.
Dat zou binnenkort veranderen. Want de KU Leuven heeft via een werkgroep liefst zeven verschillende scenario’s laten tekenen om de kalender aan te passen. En elk van die zeven gaat uit van de principes dat er een zomer- en kerstvakantie moet komen voor de studenten die volwaardig is. Dat kondigt Sels aan in De Standaard.
Pas in academiejaar 2022-2023
De hervorming is niet voor meteen, want zou pas binnen vijf jaar ook effectief van kracht gaan. De huidige studenten zullen dus niet of nauwelijks van het nieuwe systeem gebruik kunnen maken. En Sels wil vooral dat de studenten en de proffen zich ook achter de nieuwe indeling scharen: hij wil de discussie over het nieuwe voorstel breed gaan opentrekken. “Dit is een breder pedagogisch project. Een soort van hefboom voor de vele andere doelstellingen die we willen realiseren.” De KU Leuven wil zo veel meer evaluaties door het jaar, en niet meer één groot examenmoment.
Nieuw is de discussie over de andere examenmomenten niet in de academische wereld. Ook in Gent, waar ze mogelijks eindelijk na negen stemronden nu ook een rector zullen hebben, loopt de grote kandidaat Rik Van de Walle, rond met soortgelijke plannen.
Als de KU Leuven en de UGent een dergelijke kalender invoeren, is de kans erg groot dat de andere universiteiten en hogescholen zullen volgen. Want er valt bijzonder veel te zeggen voor een systeem waarbij hard gewerkt wordt, maar waarin er ook écht vakantie is.