Left Right
scrollTop top

Herfststorm met orkaankracht schudt Berlijn wakker: Duitsers krijgen de raad om thuis te blijven


Herfststorm met orkaankracht schudt Berlijn wakker: Duitsers krijgen de raad om thuis te blijven

Duitsland krijgt al voor de derde keer dit najaar een grote herfststorm over zich heen. In de voormiddag trok de storm over de hoofdstad Berlijn, waar intussen de noodtoestand is afgeroepen. Met rukwinden van 100 tot 120 kilometer per uur leunt de storm aan bij orkaankracht. “Wie niet naar buiten hoeft, moet vandaag thuis blijven”, waarschuwt de Duitse weerdienst.

Zware stormen hebben we hier dit najaar nog niet gehad, maar Duitsland wordt minder gespaard. Het noorden van het land krijgt dit weekend te maken met storm Herwart. Die is zo krachtig dat de felste rukwinden vergelijkbaar zijn met een orkaan. Deze voormiddag bereikte de storm zijn hoogtepunt. Het verkeer draait er volledig in de soep, en op heel wat plaatsen liggen omgewaaide bomen op de weg. Over het spoor is het verkeer in zeven Duitse deelstaten stilgelegd. Zo zijn verschillende grote steden met de trein niet meer bereikbaar.

Dak weggeblazen

Naast wind brengt de storm ook hevige regenbuien met zich mee. In Hamburg zou de rivier Elbe al buiten haar oevers getreden zijn. Maar ook de hoofdstad Berlijn krijgt de volle laag. De brandweer kreeg er vandaag al honderden oproepen te verwerken. De straten liggen vol met brokstukken. Een dak van een gebouw is weggeblazen. Voorlopig zou de storm in Berlijn al één zwaargewonde hebben veroorzaakt. Een man kreeg een omgevallen stelling over zich heen.

De Duitse weerdienst waarschuwt voor de gevaarlijke situatie buiten. Heel wat bomen zouden wankel zijn na de doortocht van storm Xavier in het begin van oktober. Die zijn door de nieuwe storm een vogel voor de kat en daardoor kunnen er veel meer bomen omwaaien. “Wie niet naar buiten moet, kan vandaag beter binnen blijven”, luidt het advies. Die andere storm, Xavier, heeft eerder deze maand al zeven doden geëist.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938