Het absurde voorbij: Madrid zet zelfs politie in de riolen van Barcelona om Puigdemont te onderscheppen bij terugkeer

Het absurde voorbij: Madrid zet zelfs politie in de riolen van Barcelona om Puigdemont te onderscheppen bij terugkeer

Voor zover de voormalige Catalaanse president Carles Puigdemont van plan was om naar Barcelona terug te keren, doen ze er daar alles aan om hem te ontmoedigen. Per vliegtuig boot, of zelfs via het riool, als het van premier Rajoy afhangt, keert Puigdemont niet terug. Daar wil hij die riolen zelfs voor laten controleren. 

De Spaanse regering is vastbesloten om het voor Carles Puigdemont onmogelijk te maken om terug te keren naar Barcelona zonder handboeien om z’n polsen. Daarvoor gaan ze over op totaal absurde maatregelen. Juan Ignacio Zoido, de minister voor buitenlandse zaken, liet daarover optekenen dat Puigdemont Barcelona niet binnenraakt. “Of hij nu per vliegtuigje, helikopter, boot of in de koffer van een auto terugkomt, hij komt er niet in.”

Stripverhaal

En dat kan je best letterlijk nemen: uiteraard worden alle grenzen strikt gecontroleerd, net zoals de havens en luchthavens, maar ook de riooldeksels van Barcelona werden gisteren allemaal opengedaan. Kwestie van zeker te zijn dat Puigdemont niet, als in een stripverhaal, ondergronds de Catalaanse hoofdstad binnenraakt. Ook het parlementsgebouw wordt trouwens bewaakt, voor als Puigdemont toch ongezien Barcelona inkomt.

Waarom al die heisa? Dinsdag moeten de Catalanen opnieuw een regeringsleider aanstellen, en Puigdemont is kandidaat. Tenminste, hij wil zich opnieuw verkiesbaar stellen. Volgens Madrid en het gerechtelijk apparaat daar, kan dat niet omdat hij veroordeeld is. Maar een Puigdemont in Barcelona tegenhouden, zou best wel wat protest in de straten kunnen veroorzaken, dat weet ook premier Mariano Rajoy.

Waarom moet Puigdemont naar Barcelona?

Even wat context: toen de Catalaanse regering viel over het uitgeroepen referendum, en de onafhankelijkheidspartijen die verkiezingen wonnen, wilde Puigdemont zich opnieuw verkiesbaar stellen als regeringsleider. Na de val van de zijn (regionale) regering, moest Puidgemont echter vluchten, waarbij hij België als uitvalsbasis koos. Nu wil hij koste wat kost terugkeren, om zijn leiderschap veilig te stellen. Madrid wil hem nog steeds als rebel behandelen én berechten. Dat zou hem op flink wat jaren gevangenisstraf komen te staan.

Nog volgens Puigdemont zijn er nog manieren om zich verkiesbaar te stellen, zonder dat hij naar Barcelona terugkeert. Zo zou hij kunnen videoconferencen, maar dat laat de regering op haar beurt niet toe.

Gesponsorde artikelen