Het Congolese Jupiter & Okwess haalt uit naar Belgisch koningshuis met rockgitaar en traditionele ritmes op Couleur Café

Het Congolese Jupiter & Okwess haalt uit naar Belgisch koningshuis met rockgitaar en traditionele ritmes op Couleur Café

Jupiter Bokondji & Okwess gooide heel wat heupen los op Couleur Café. De band komt uit Congo en loopt duidelijk niet hoog op met het Belgisch koningshuis. Hun muziek is een eclectisch samenraapsel van rock, funk, blues en afrobeat. Kortom: vrolijke grooves die alle wolken boven het Atomium deden verdwijnen.

Bij de eerste noten van Jupiter Bokondji & Okwess was het meteen prijs: concertgangers begonnen spontaan vrolijk te dansen op de heuvels van de Green Stage. Compleet terecht, want de tunes van Jupiter & Okwess swingen helemaal de pan uit. Vermoedelijk heeft drummer Montana Kinunu Ntunu dan ook cyberorg-armen: hij attaqueerde zijn hihat tegen honderd per uur. De band waagde zich ook aan indrukwekkende tempowisselingen, waardoor sommigen uit het publiek al eens de maat verloren tijdens het swingen, wiebelen en zwieren. Het ging van opzwepende harde funk naar slome, meeslepende vibes naar onvervalste afrobeat. Ook Gang vocals en zwoele walking baslijnen ontbraken niet terwijl de bandleden als bezetenen op de Green Stage dansten.

Traditionele Afrikaanse Mongo meets Europese hardrock

Jupiter Bokondji was goedgemutst en schudde, wanneer hij niet aan het zingen was, hevig met een rammelaar in de micro. Typische zwarte muziek zou je denken? Nope! Als tiener woonde Jupiter in het Oost-Berlijn van de jaren 70, waar zijn vader bij de Congolese ambassade werkte. In die periode werd hij gebeten door het Europese hardrock-virus. Hij richtte toen de cultband Der Neger op. De Stones, Deep Purple, Led Zeppelin en James Brown behoorden tot zijn favorieten.

En dat hoorden we vandaag maar al te goed aan zijn muziek, vooral in het gitaarwerk van gitarist Eric Malu Malu. Die scheurt met een compromisloze blues- en rocksound door de traditionele Afrikaanse Mongo-ritmes. Een unicum op Couleur Café! Soms zijn de riffs van Malu erg dromerig van aard en voeren ze luisteraar en band mee in een staat van absolute extase en zomerkriebels. Bij momenten heb je zelfs het gevoel dat je naar Jimi Hendrix of RHCP-gitarist John Frusciante aan het luisteren bent. En maar piepen en loeien met zijn noise machine!

Belgisch koningshuis

En toen gebeurde het, misschien wel de rebelste uitspraak van Couleur Café 2017: Jupiter begon in het Frans met zijn dik Congolees accent een spreekbeurt over het koningshuis van België af te ratelen. Op het einde van zijn rant noemde hij de huidige koning Filip een conard, een klootzak dus. En dat onder de bollen van het Atomium, het Belgisch koloniaal verleden ligt bij sommige Congolezen duidelijk nog gevoelig. Geen kat die op de speech lette, de set ging gewoon verder. Jupiter & Okwess slaagde er zelfs in zowat iedereen in het publiek te laten meebrullen met Afrikaanse strijdleuzen. Een uniek concert op een unieke locatie met een heel unieke band!

Gesponsorde artikelen