Het einde van ebola? Vaccin is 100 procent succesvol

Het einde van ebola? Vaccin is 100 procent succesvol

Een vaccin tegen ebola dat het voorbije jaar in allerijl is ontwikkeld, zal de epidemie in West-Afrika eindelijk ten einde brengen. En mogelijk zullen uitbraken ook in de toekomst onder controle kunnen blijven dankzij het vaccin. Sinds het vaccin in Guinee wordt getest, blijkt het middel in honderd procent van de gevallen te werken.

Al zo’n 4.000 mensen zijn behandeld met het vaccin. Het succes is opmerkelijk en ongezien, want het vaccin is bijzonder snel ontwikkeld. Onderzoek dat normaal gemakkelijk tien jaar kan duren, hebben ze nu in twaalf maanden tijd tot een goed einde gebracht. Wetenschappers, artsen, donors en medicatieproducenten hebben de handen in elkaar geslagen om de vreselijke epidemie in Afrika te stoppen. “Als het zo blijft hebben we de zilveren kogel voor ebola gevonden”, zegt Borge Brende, minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen, een land dat het project financieel heeft gesteund.

Het werkt altijd

Ze pakten de testfase van het vaccin ook op een speciale manier aan. Gewoonlijk zou de helft van een bevolkingsgroep die een risico loopt met het vaccin worden behandeld, terwijl de andere helft een placebo zou krijgen. Nu gingen ze af op dorpen waar ebola uitbrak en vaccineerden ze iedereen in de omgeving van de patiënt op voorwaarde dat ze dat wilden. Uiteindelijk werd zo’n 50 procent van de mensen gevaccineerd – kinderen, adolescenten en zwangere vrouwen waren uitgesloten omdat de onderzoekers niet zeker wisten of het voor hen veilig genoeg was.

Mensen die zo goed als onmiddellijk na de uitbraak een vaccin ontvingen, kregen geen ebola. Waar de artsen er later bij waren, werden slechts 16 gevallen van ebola op 2.380 vastgesteld. De komende maanden zal iedereen in Guinee, die iemand met het virus kent, het vaccin aangeboden krijgen. In dat land zijn al zeker 2.520 mensen overleden sinds de uitbraak. In Gabon is nu vastgesteld dat het vaccin veilig is voor kinderen en tieners, dus ook jonge patiënten zullen daar nu worden behandeld.

Te weinig patiënten

Natuurlijk is het vaccin nog steeds maar op een beperkt aantal mensen uitgetest, maar de onderzoekers zijn heel optimistisch. Van zodra er meer tests worden uitgevoerd, vermoeden ze dat de efficiëntie nog steeds tussen 75 en 100 procent zal liggen. Er zijn nog twee andere vaccins in aanmaak, maar het valt te betwijfelen of die er ooit zullen komen aangezien er nu te weinig patiënten zijn om het vaccin op uit te testen.

Nu hopen ze uiteraard dat het vaccin ook in de toekomst nieuwe uitbraken van ebola meteen in de kiem zal kunnen smoren. Ook erg geruststellend is het feit dat door een globale samenwerking in korte tijd een vaccin is ontwikkeld dat een gevaarlijk virus kan tegenhouden. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het vaccin wereldwijd preventief beschikbaar zal worden. Enkel wie het risico loopt om ziek te worden, zal er eentje krijgen.

(Bron: The Guardian)

Gesponsorde artikelen