Het Europese geduld met Google is op: beschuldiging kan internetreus monsterboete van 6 miljard kosten

Het Europese geduld met Google is op: beschuldiging kan internetreus monsterboete van 6 miljard kosten

De Europese Unie gaat nu ook formeel stappen ondernemen tegen Google. Margrethe Vestager, eurocommissaris voor Concurrentie, heeft het bedrijf officieel in beschuldiging gesteld wegens machtsmisbruik. Het dispuut kan het grootste in zijn soort worden sinds de Europese Unie de strijd aanbond met Microsoft.

Europa heeft dus genoeg bewijsmateriaal dat zou tonen hoe Google al jaren zijn dominante zoekmachine gebruikt om de eigen diensten boven die van andere te bevoordelen. Dat impliceert dat het bedrijf aan competitievervalsing doet. Google heeft dit altijd ontkend, maar wilde nog niet reageren op de beschuldiging van Europa. Voor Google kan deze zaak dan ook enorme gevolgen hebben. Enerzijds omdat ze een boete kunnen krijgen die meer dan 6 miljard dollar (5,6 miljoen euro) kan bedragen, anderzijds omdat ze hun manier van werken zullen moeten herzien.

Ook Android onder vuur

Wat de Europese Unie de meeste zorgen baart: de mogelijke vooringenomenheid van de zoekresultaten op Google, het feit dat de machine geen inhoud van concurrerende websites toont, akkoorden met adverteerders waardoor hun concurrenten niet in de zoekresultaten voorkomen, en contracten die het gebruik van andere platformen beperken. Momenteel bekijkt Europa nog hoe het zit met het runnen van Android, het mobiele besturingssysteem van Google. Mogelijk volgt ook daartegen straks een formele klacht.

Google beheert meer dan 90 procent van de Europese zoekmarkt. “Als je zo groot bent, mag je je andere diensten niet aan die dominantie koppelen waardoor je concurrenten geen kans maken. Maar dat is precies wat Google wel doet”, zegt Michael Weber van Hot-Map.com, dat bij de EU ging klagen over Google.

Zaak kan nog jaren duren

Van zodra de Europese klacht er is, zal Google drie maanden de tijd krijgen om te antwoorden. Zo kan er een verhoor komen, zodat het bedrijf z’n zaak tegenover de Europese Commissie kan komen verduidelijken. Als Europa daarna toch doordrukt, zal de officiële beslissing van Europa er tegen het einde van het jaar komen. Google kan daarna tegen de boete in beroep gaan in de rechtbanken van beroep van de EU in Luxemburg. Daardoor zou deze hele zaak nog jarenlang kunnen aanslepen.

EPA
(Bron: The Wall Street Journal)

Gesponsorde artikelen