Het experiment van Thom Yorke: frontman Radiohead zet nieuwe plaat op BitTorrent

Het experiment van Thom Yorke: frontman Radiohead zet nieuwe plaat op BitTorrent

Radiohead-zanger en -gitarist Thom Yorke brengt plots een soloplaat uit. Onverwacht, en dat is ook de manier waarop hij zijn werk aan de man brengt: via BitTorrent.

De muzikant biedt Tomorrow’s Modern Boxes, zijn tweede soloalbum na The Eraser uit 2006, voor alle duidelijkheid niet gratis aan. De plaat kost 4,73 euro, en daarvoor krijg je acht nummers plus een muziekvideo. Het album is ook verkrijgbaar op vinyl, en van de song Brain in a Bottle kan je gratis een mp3 en de clip downloaden. De bundel is al meer dan 110.000 keer gedownload.

BitTorrent is software waarmee gebruikers bestanden delen via hun eigen computer. Wie de files wil downloaden, haalt dan stukjes van verscheidene toestellen in plaats van heel het bestand van een enkele server te halen. Wie Tomorrow’s Modern Boxes wil kopen, kan betalen via PayPal of kredietkaart.

Experiment

Yorke stelt dat het gaat om een experiment om te zien of het publiek het systeem weet te pruimen. Zijn doel is wat van de controle over de internethandel terug te geven aan de makers van een werk. Hij wil zo de “zelfbenoemde poortwachters” omzeilen, waarmee hij doelt op streamingdiensten als Spotify. Als zijn experiment succesvol is, kunnen andere creatievelingen zijn voorbeeld volgen om hun product aan de man te brengen.

Het is niet de eerste keer dat Yorke nieuwe manieren verkent om zijn muziek tot bij de luisteraars te krijgen. In 2007 liet Radiohead internetters zelf kiezen hoeveel ze wilden betalen voor een download van de plaat In Rainbows. 

Tracklist

Tomorrow’s Modern Boxes bevat de volgende nummers:

  1. A Brain In A Bottle
  2. Guess Again!
  3. Interference
  4. The Mother Lode
  5. Truth Ray
  6. There Is No Ice (For My Drink)
  7. Pink Section
  8. Nose Grows Some

Gesponsorde artikelen