Het festivalseizoen begint dit weekend officieel: hier zijn 4 tips voor Groezrock

Het festivalseizoen begint dit weekend officieel: hier zijn 4 tips voor Groezrock

Weer of geen weer, dit weekend geeft Groezrock zoals elk jaar het startschot van het festivalseizoen. We krijgen weer een meedogenloze lading hardcore en punk op ons afgevuurd. Maar opgepast: dit jaar geldt er een rugzakkenverbod, enkel handtassen zijn toegelaten. Geen idee wat je op die wei in Meerhout-Gestel gaat uitspoken? Geen nood, met deze vier feestelijke tips ben je nog beter voorbereid op het eerste grote feestje van het jaar.

1. De vaste klanten

The Bouncing Souls vuren maar liefst voor de zesde keer hun melodieuze punkrock op ons af. De band bestaat al sinds 1987, maar pas in 2001 kwam het grote succes met de release van ‘How I Spent My Summer Vacation’. Dat was in de hoogdagen van de teloorgegane skatepunk-scene. Eén jaar later brachten de Souls een compilatieplaat uit met Anti-Flag. Die komen alweer voor de vierde keer langs, net als Underoath, Stick to Your Guns Zoli, Ignite en Thrice.

En de hoeveelste keer is het alweer dat Parkway Drive naar Groezrock komt? Wij zijn de tel kwijt. Maar het staat vast dat de Australiërs altijd zorgen voor indrukwekkende walls of death, circle pits waar je passer nog een puntje aan kan zuigen, en knotsgekke crowdsurfers. Hun bekendste meebrullers zijn Vice Grip, Wild Eyes en Dark Days.

2. Belgische trots

Er zakt dit weekend ook heel wat vaderlands lawaai af naar de Kempen. Oathbreaker is keigoed bezig. In september 2016 kwam hun derde plaat ‘Rheia’ uit. Dat is atmosferische post-black metal met female vocals en een zacht-hard-dynamiek om kippenvel van te krijgen. De plaat kwam uit op Deathwish Inc., het epicentrum van de hedendaagse, zweverige herrie met acts als Deafheaven, Cobalt en Liturgy.

Van Brutus krijgen we een Leuvense slag op ons bakkes. De band raakt je recht in your face maar bij momenten gaat het ook de atmosferische toer op. Eind 2016 hebben ze hun debuutplaat ‘Burst’ uitgebracht: schreeuwende vrouwenvocalen, vlijmscherpe, snijdende gitaren en hyperactieve drums.

Ook het Luikse Cocaine Piss heeft een vrouw aan het roer. Deze wildebrassen maken energieke punkrock met een sexy touch. Hun laatste album ‘The Dancer’ is een echte knaller met 14 songs in 22 minuten: Moshpits verzekerd!

En de hartjes van zoveel punkers zullen sneller slaan als Young Hearts het podium bestormen. Ze speelden al in het voorprogramma van Steak Number Eight en in maart brachten ze ‘In the Middle You’ll Find Balance’ uit. Punkrock met een hoofdletter ‘P’.

En dan is er nog F.O.D., één van de bekendste punkgroepen van het land. De meerstemmige band wordt vaak vergeleken met Bad Religion, en bracht dit jaar hun derde album ‘Harvest’ uit. Ook de mannen van Moments zijn met hun melodische metalcore van de partij.

3. Het feest van de reünies

In geen enkel muziekgenre zijn er zoveel reünies als bij (hardcore)punk. Waarschijnlijk omdat de muziek je zo jong en levenslustig laat voelen. Undeclinable Ambuscade stopte er bijvoorbeeld ‘definitief’ mee in 2009. De Hollanders waren één van de eerste Europese acts die in de 90s bij het befaamde punklabel Epitaph uit Californië tekenden. Dit wordt hun eerste Belgische show in acht jaar.

Ook He Is Legend lag stil van 2009 tot 2011, maar de band is geen haar veranderd. Ze brengen nog steeds een mix van moderne metalcore en verstokte sludge metal in de stijl van The Melvins, Down en Acid Bath. Ook Deftones, Underoath, de post-hardcoreband Thrice en de straith-edgers van Turning Point zijn opnieuw dikke vrienden en doen dit weekend de Kempense weide van Groezrock daveren.

4. Hoezo rugzakkenverbod?

Rugzakken mogen dan wel verboden zijn op Groezrock, dat wil niet zeggen dat we zoals elk jaar niet zullen proberen enkele blikjes Carapils naar binnen te smokkelen. Toch? Of wil je dat het systeem wint misschien? Hier zijn vijf sneaky tips van onze goede vriend LeatherJacketGuy!

Newsmonkey@festivals

De hele zomer lang zullen wij de grote festivals op de voet volgen, front- en backstage. Stay tuned!

Gesponsorde artikelen