Het Franse volk wint: Brigitte Macron mag fluiten naar officieel statuut en loon als ‘Première Dame’

Het Franse volk wint: Brigitte Macron mag fluiten naar officieel statuut en loon als ‘Première Dame’

Het was tot nu toe geen gemakkelijke week voor de Franse president Emmanuel Macron. Zo heeft zijn plan heel wat kritiek gekregen, waarin hij zijn echtgenote meer bevoegdheden en een soort ‘First Lady’-statuut wou toekennen. Amper twee weken geleden werd een petitie tegen dat voorstel aangekondigd. Resultaat: 200.000 handtekeningen. Het Élysée maakt nu bekend welke rol Brigitte Macron in de toekomst zal krijgen.

De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn plan afgevoerd voor een speciaal statuut van Première Dame voor zijn echtgenote Brigitte. Dat meldt de Franse televisiezender BFMTV. Macron zei tijdens zijn presidentscampagne al dat hij zijn vrouw een formele, publieke rol wou geven met een eigen kantoor en een staf in het Élysée, de ambtswoning van de Franse president. Anders dan in de VS heeft de echtgenoot van de Franse president nu geen officiële rol. Wel is het de gewoonte dat zij zich publiekelijk inzet voor goede doelen.

Medewerkers van de president hebben officieel meegedeeld dat Macrons vrouw geen politieke rol krijgt. Dat gebeurde mede onder druk van een petitie. “Brigitte Macron heeft een rol en verantwoordelijkheden”, schrijft regeringswoordvoerder Christophe Castaner op Twitter. “We kijken hoe we transparant kunnen zijn en hoe we duidelijk kunnen maken wat ze tot haar beschikking heeft. De Grondwet wordt niet veranderd, er komt geen extra geld bij en Brigitte Macron zal geen salaris krijgen.” Of Macron nu wilt dat zijn vrouw, net als de Amerikaanse First Lady, de president zal vertegenwoordigen bij officiële en ceremoniële gelegenheden, is niet duidelijk.

Veel tegenwind

Het plan van Macron kreeg veel tegenwind. Net nu buigt het Franse parlement, waarin de partij van Macron En Marche! sterk vertegenwoordigd is, zich over een reeks hervormingsplannen. Eén van de voorstellen die begin deze maand werden goedgekeurd, maakt het onmogelijk voor parlementsleden om familieleden aan te stellen als betaalde medewerker.

De republikeinse presidentskandidaat François Fillon verloor heel wat stemmen omdat hij ervan beschuldigd werd dat hij zijn vrouw betaalde als parlementair assistent voor werk dat ze nooit gedaan had. Macron bleef daarentegen zeggen dat zijn vrouw geen salaris krijgt als Première Dame.

Petitie

“Ze vragen parlementariërs hun vrouwen niet aan te stellen als betaalde medewerker”, zegt Thierry Paul Valette, initiatiefnemer van de ‘anti-First Ladypetitie’ over de hervormingsvoorstellen van Macrons partij. “Maar ze maken een uitzondering voor de vrouw van Emmanuel Macron. Dat is tegenstrijdig.” Uit een peiling in mei bleek dat een overgrote meerderheid van de bevolking, 68 procent, tegen een First Lady -rol is voor Brigitte Macron.

Het Élysée laat weten dat er nu wordt gewerkt aan een stuk waarin de toekomstige rol van de vrouw van de president wordt vastgelegd. Volgens een woordvoerder van het Élysée bestaat het personeel van de presidentsvrouw nu uit vier personen. Zij houden zich onder andere bezig met haar agenda en de beantwoording van de gemiddeld tweehonderd brieven die dagelijks binnenkomen.

Valette begon zijn petitie tegen Macrons First Lady plan twee weken geleden en wist meer dan 200.000 handtekeningen te verzamelen. Dat hij in zo weinig tijd zo veel stemmen bij elkaar kreeg, toont aan hoeveel weerstand er is tegen het voornemen van de president. “Er is geen reden waarom de vrouw van het staatshoofd een budget uit publieke middelen moet krijgen”, is op de petitie te lezen. “Brigitte Macron heeft momenteel een team van twee tot drie medewerkers en twee secretaresses en twee beveiligingsmedewerkers en dit is genoeg.” Ook volgens Valette is het plan ook in strijd met de ‘besparingen’ die de regering-Macron wil doorvoeren.

Gesponsorde artikelen