Left Right
scrollTop top

Het gaat niet goed met Aretha Franklin, de Queen Of Soul krijgt thuis palliatieve zorgen


Het gaat niet goed met Aretha Franklin, de Queen Of Soul krijgt thuis palliatieve zorgen

Aretha Franklin, de Queen Of Soul, is er momenteel 76 en sukkelt al sinds 2010 af en aan met haar gezondheid. Gisteren werd door een familievriend naar buiten gebracht dat Franklin werd opgenomen in het ziekenhuis in Detroit, ondertussen zou ze thuis palliatieve zorgen toegediend krijgen, in aanwezigheid van familie en vrienden die vragen om voor haar te bidden en haar intimiteit te respecteren.

In 2010 werd er een tumor weggehaald, later bleef de zangeres mysterieus over haar gezondheid, maar moest ze wel regelmatig concerten afzeggen en bleef ze veel gewicht verliezen. Haar laatste publieke verschijning dateert van november 2017 toen ze zong tijdens een gala voor de 25e verjaardag van de Elton John AIDS Foundation.

Respect

Via haar vader, een prediker, kwam Aretha Franklin voor het eerst in aanraking met muziek. Eerst door de ontmoetingen met andere gospelartiesten, later in de vorm van zang- en pianolessen met de uitdrukkelijke bedoeling haar naar voren te schuiven in het gospelkoor als soliste.

Het duurt niet lang voor Aretha Franklin een eerste platendeal tekent, toen ze veertien was nam ze haar eerste gospelplaat op. De eerste jaren is het zoeken naar het voor haar juiste genre. Het is pas wanneer ze tien jaar na haar eerste platendeal in 1956 – vele albums en desillusies rijker – naar Atlantic Records overschakelt dat Aretha Franklin echt uit de startblokken schiet.

Haar tiende album (‘I Never Loved A Man The Way I Love You’) en haar eerste album voor Atlantic Records wordt haar eerste gouden plaat. Respect, haar eerste nummer 1-hit, is één van de nummers op dat album. Het nummer is ontleend aan Otis Redding, maar het is Aretha die het de geschiedenis in zong. De verdere richting van haar carrière is duidelijk nu.

15 Grammy Awards

Haar volgende album heet niet toevallig ‘Aretha Arrives’. De bekendste nummers uit de daarop volgende jaren zijn (You Make Me Feel Like A) Natural Woman, Chain Of Fools, Think en I Say A Little Prayer, maar het loont ook om eens wat dieper te graven. Luister bijvoorbeeld eens naar het jazzy Ain’t No Way, het B-kantje van haar single (Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone, om maar één voorbeeld te geven.

Ain’t No Way werd geschreven door haar zus Carolyn Franklin en gecovered door onder andere Whitney Houston, Mary J. Blige en Christina Aguilera.

In de jaren 70 en 80 blijft Aretha Franklin in een hels tempo platen uitbrengen – haar totaal aantal albums staat op 39 waarvan 14 in de jaren 60 en 11 in de jaren 70 – maar de songs die voor haar geschreven worden zijn van mindere kwaliteit.

In de jaren 80 scoort ze nog een grote hit in duet met George Michael (I Knew You Were Waiting (For Me)) maar sinds de jaren 90 doet ze het beduidend rustiger aan. In 1987 wordt ze bijgezet in de Rock And Roll Hall Of Fame, in 1994 krijgt ze een Lifetime Achievement Award op de Grammy’s.

In haar carrière won Aretha Franklin vijftien Grammy Awards. In 2011 zette Rolling Stone haar op de allereerste plaats in hun lijst van beste zangers en zangeressen aller tijden, voor Ray Charles, Elvis Presley, Sam Cooke en John Lennon.

Beyoncé & Jay-Z

Momenteel bidt iedereen voor de zangeres. Beyoncé en Jay-Z droegen hun concert gisteren in Detroit aan haar op, onder andere Missy Elliott en Boy George lieten al weten te bidden voor een goede afloop.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308