Left Right
scrollTop top

Het gaat razendsnel: diersoorten sterven 1.000 keer sneller uit dan voor de mens er was


Het gaat razendsnel: diersoorten sterven 1.000 keer sneller uit dan voor de mens er was

De wereld staat voor een zesde massa-extinctie, volgens een groot onderzoek van de prestigieuze Duke University. Daaruit blijkt dat dieren en planten momenteel 1.000 keer sneller uitsterven dan voor de mens een invloed op de wereld uitoefende.

De nieuwe studie van Stuart Pimm, bioloog aan de bekende Duke University, wordt door externe specialisten geroemd en een mijlpaal genoemd. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat planten en dieren tien keer sneller uitsterven dan we tot nu toe dachten. Tot die conclusie kwam hij door het proces van uitsterven anders te benaderen: niet het aantal maar de snelheid waarmee soorten uitsterven. Dat noemt hij het sterftecijfer: het aantal soorten per miljoen dat per jaar uitsterft.

In 1995 werd algemeen aangenomen dat het sterftecijfer voor de menselijke invloed op 1 stond. Dat wil zeggen dat per miljoen soorten er elk jaar eentje wegviel. Deze nieuwe, meer uitgebreide studie plaatst dat cijfer echter op 0,1, wat dus betekent dat soorten tien keer sneller uitsterven dan we al dachten. De laatste jaren schommelt datzelfde cijfer zelfs tussen de 100 en 1.000 volgens Pimm.

Verlies van habitat

Verschillende factoren leiden tot die verhoogde snelheid van uitsterven, maar de belangrijkste is zonder twijfel het verlies van habitat. De mens heeft steeds meer ruimte nodig voor zichzelf, waardoor ze bouwen op plaatsen waar dieren al duizenden jaren leven. Daarnaast worden bossen en regenwouden aan een ongelooflijk snel tempo gekapt om er vee te telen of plantages aan te leggen. Tel daar nog eens klimaatverandering en overbevissing bij, en je komt tot een gigantisch probleem.

“Als we niet snel actie ondernemen, dan gaan we de weg van de dinosaurussen op”, zo liet marinebioloog Boris Worm in een reactie aan AP weten. De enige periodes waarin dier- plantensoorten aan dit tempo of sneller uitstierven, was tijdens de massa-extincties. Maar die werden veelal door meteoorinslagen ontketend. 66 miljoen jaar geleden kwamen de dinosaurussen zo aan hun einde, samen met driekwart van alle levende organismen op aarde. Zo’n 252 miljoen jaar geleden liet zelfs 90 procent van alle soorten het leven.

Kweekprogramma

Als we dat alles willen vermijden, moeten we bedreigde diersoorten afzonderlijk begeleiden. Een voorbeeld is het gouden leeuwaapje. Tientallen jaren geleden was de primatensoort zo goed als uitgestorven na het verlies van hun habitat, maar er werd toch nog een kolonie gevonden in een afgezonderd deel van het Braziliaanse regenwoud. Ze werden gevangengenomen en een kweekprogramma werd opgestart. In de loop der jaren werden ze terug in het wild uitgezet, en nu zijn er meer aapjes dan er plaats voor hen is.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737