Het gaat stenen uit de grond vriezen, maar mag je al schaatsen op de grachten?

Het gaat stenen uit de grond vriezen, maar mag je al schaatsen op de grachten?

Glad op de wegen, op de voetpaden en waarschijnlijk gewoon overal, maar kan je ook gewoon je schaatsen aanbinden en het ijs op? Momenteel is het ijs zeker nog niet dik genoeg, maar je hoeft niet alle dagen handmatig te testen of dat wel zo is. Hier is een tip: als het niet mag, gewoon niet doen. 

Romantisch schaatsen met je date op een vijvertje midden in het bos? Het klinkt idyllisch, maar niks kan een date verbrodden als een retourtje naar de spoedafdeling wegens door het ijs gezakt. Maar hoe kan je nu weten of je op het ijs mag schaatsen? Om je wat proefondervindelijke pijn te besparen: hier zijn de regels én waar je makkelijk kan vinden of en waar je mag schaatsen.

Tien centimeter

Om te beginnen: dit zijn de regels. Het ijs moet overal minstens tien centimeter dik zijn, anders is het een slecht idee om er op te gaan. In Nederland moet het ijs maar acht centimeter dik zijn: als je in Zeeland wil gaan schaatsen, is de kans dus groter dat het mag.

Daarvoor moet het natuurlijk niet enkel ’s nachts vriezen, maar ook overdag, anders groeit het ijs niet echt aan. Aangezien de echt koude periode nog maar pas aangebroken is, kan je deze week dus waarschijnlijk nog nergens op het ijs. Maar volgende week gaan de temperaturen ook overdag onder nul, en dan wordt de kans al substantieel groter.

Waar mag je schaatsen?

Moet je dan zelf alle dagen het ijs gaan meten? Nee, het Agentschap Natuur en Bos doet dat voor jou. Zij hebben een lijst en een kaartje met alle natuurvijvers waar je op mag schaatsen. Als er een groen bolletje naast de vijver staat, mag het. Geen bolletje betekent niet veilig. Veiligheidshalve kan je je natuurlijk beperken tot ondergelopen velden, parkeerplaatsen of, we zeggen het maar, schaatspistes.

iStock

Gesponsorde artikelen