Het gaat vandaag hevig regenen en waaien in België: verschillende voorzorgsmaatregelen genomen

Het gaat vandaag hevig regenen en waaien in België: verschillende voorzorgsmaatregelen genomen

Vandaag zullen we voor de eerste keer kunnen proeven van echt herfstweer. Het zal vandaag hard regenen en waaien en in het zuiden van het land ook hevig waaien. Daarom is code geel uitgeroepen voor het noorden van het land, in het zuiden is zelfs code oranje van kracht.

De herfst is begonnen en dat zullen we vandaag geweten hebben. Er trekt in de loop van de namiddag namelijk een hevige regenzone over ons land die naast felle regenval ook wind met zich mee zal brengen. Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen genomen.

Code geel en oranje

In het noorden van het land is code geel van kracht. Deze code heeft vooral betrekking op regen en houdt in dat er “veel regen verwacht wordt, ofwel intense buien ofwel aanhoudend veel regen”. Verder kan deze regenval dus ook zorgen voor “plaatselijke wateroverlast in regio’s die daar gevoelig voor zijn”. Overstromingen zijn dus zeker mogelijk.

Wat de wind betreft, geldt in het noorden van het land code groen. Het zal dus wel hard waaien, maar er is geen significante problemen verwacht, specifiek door de wind.

In het zuiden van het land zal de impact van de storm groter zijn. Naast de code geel voor de regenval is in de provincies Luik, Namen en Luxemburg ook code geel voor de wind van kracht. Hierdoor geldt in die provincies dan ook code oranje, door de combinatie van de twee keer code geel. Code geel voor wind houdt in dat er veel wind verwacht wordt. Het zal “erg moeilijk worden om met een geopende paraplu over straat te lopen, grote takken van bomen worden in beweging gebracht, kleinere bomen kunnen omwaaien en woningen kunnen lichte beschadigingen oplopen”. Deze lichte beschadigingen zijn dan vooral verschoven dakpakken of schade aan schoorstenen.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn door de aankondiging van dit hevige weer verschillende voorzorgsmaatregelen genomen in ons land. Zo blijven de parken in Brussel, Geraardsbergen en Leuven dicht. Door de droge zomer zijn de bomen namelijk minder sterk, waardoor er meer kans is op vallende takken of bomen die omwaaien.

In Gent vond vandaag normaal gezien het festival Parklife plaats, maar door de aankondiging van het onweer werd dit gecanceld. De autovrije zondag en bijhorende Rainbow Run in Zottegem werden eveneens afgelast. Ook in vele andere plaatsen in ons land zijn evenementen, zoals kermissen en rommelmarkten, preventief afgelast.

Noodnummer 1722

Het noodnummer 1722 is eveneens van kracht. Dit noodnummer werd in het leven geroepen om schade te melden die niet (potentieel) levensbedreigend is. Als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt van de brandweer omdat een boom is omgevallen maar geen slachtoffers heeft gemaakt, dan kan je terecht op dit noodnummer.

Op deze manier wil men het noodnummer 112 vrij houden voor ernstige incidenten. Heb je dringend politie-, brandweer- of medische hulp nodig, dan kan je nog steeds naar het noodnummer 112 bellen.

Gesponsorde artikelen