Het is 30 graden in Boston, maar de sneeuwhopen van deze winter liggen er nog steeds

Het is 30 graden in Boston, maar de sneeuwhopen van deze winter liggen er nog steeds

Eindelijk is die horrorwinter voorbij, zuchten ze in het Amerikaanse Boston. Ze kregen in februari in een maand tijd een bijna drie meter dikke sneeuwlaag op hun kop, en dat kun je nu, bij zomertemperaturen van dertig graden, nog zien. Om de stad leefbaar te houden, gooiden ze in de winter namelijk alles op grote sneeuwhopen. En die liggen daar nu nog altijd. Maar wit zijn ze wel niet meer.

Het is een absolute recordwinter geweest in de Amerikaanse stad Boston. Een catastrofe voor de stad, die volledig verlamd was tijdens die “korte ijstijd”. “Een natuurramp in slow-motion“, noemde een inwoner het. In de eerste weken van februari alleen al viel er meer dan twee meter sneeuw in vier apocalyptische sneeuwstormen, en dat is ongezien op die plaats.

Weinig herkenbaar als sneeuw

De stad kon natuurlijk al die sneeuw niet zomaar laten liggen: de banen moesten vrijgemaakt worden, mensen moesten hun huis uit kunnen, … En dus werd alle sneeuw met bulldozers en vrachtwagens op grote hopen gegooid. Sommige van die hopen waren tot wel vijf verdiepingen hoog, op het hoogtepunt van de winter.

Ondertussen zijn we al enkele maanden verder en zo’n veertig graden warmer, en nog steeds zijn de bergen niet volledig weggesmolten. De burgemeester van Boston, Marty Walsh, tweette gisteren een foto van één van die bergen. Maar als je een mooie, witte, glinsterende berg onder de schijnende zon had verwacht, zit je serieus verkeerd. Zo ziet sneeuw er uit, na drie maanden in een grote stad opgehoopt te liggen:

Zwart en vuil

Vergane glorie, zo zou je ze wel kunnen noemen. Van de gigantische witte bergen, blijven nu enkel nog een paar zwarte heuvels over. Het lijken net vuilnisbelten waaruit een rivier ontspringt. En ondanks de warme temperaturen, ziet het er niet naar uit dat ze snel zullen verdwijnen. Volgens de Amerikaanse nieuwswebsite Mashable zullen ze waarschijnlijk niet weg zijn voor het einde van juni.

Koude douche

Al dat sneeuwruimen heeft enorm veel geld gekost. Boston heeft normaal een toch al vrij aanzienlijk budget van 18.5 miljoen dollar (net geen 14 miljoen euro), maar de totale kosten worden al op 40 miljoen dollar (30 miljoen euro) geschat, toch het dubbele. Financieel een wel heel koude douche dus, voor het stadsbestuur van Boston.

Gesponsorde artikelen