“Het is als bouwgrond kopen naast luchthaven en later klagen over lawaai”: minidocumentaire laat Sinksenfoorkramers aan het woord

“Het is als bouwgrond kopen naast luchthaven en later klagen over lawaai”: minidocumentaire laat Sinksenfoorkramers aan het woord

Na maar liefst 43 jaar op het Zuid verhuisde de Antwerpse Sinksenfoor dit jaar naar Spoor Oost, aan de rand van de stad. Nu de kermis op zijn einde loopt, laat Poolhert Productions de foorkramers zélf aan het woord in een minidocumentaire. Ze zijn duidelijk nog altijd gekwetst en ontgoocheld en zijn bang voor de toekomst. Zeker omdat ze dit jaar 40 tot 50 procent minder inkomsten haalden dan vorig jaar.

“Het is alsof je bouwgrond koopt naast de luchthaven, en na tien jaar begint te klagen over het lawaai van vliegtuigen”, aldus een van de foorkramers. Of nog: “Zij zijn met zessen en zetten 180 gezinnen die verdienen, die werken, die leven, ze geven hun leven voor de foor, en die worden zo aan de kant gezet alsof dat helemaal niets waard is.”

Maar de foorkramers beseffen ook dat ze er niet veel aan kunnen doen. “Wij maken de wetten niet”, klinkt het unaniem. Maar dat ze bang zijn voor de toekomst, dat is duidelijk. “Dit jaar is het staangeld de helft van de prijs. Maar als dat volgend jaar het volle tarief is … Je ziet zelf: er is niets.” En nog: “Dit kan je niet inhalen. Dat gaat niet. Als we spreken over 50 procent minder, dan is je seizoen kapot.”

Check zeker de volledige minidocumentaire:

https://vimeo.com/133261938
Bron: Poolhert Productions

Gesponsorde artikelen