“Het is kinderarbeid”: minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verbiedt Mini Miss België

“Het is kinderarbeid”: minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verbiedt Mini Miss België

“Los van het feit dat ik Mini Miss of Mini Mister-verkiezingen persoonlijk zeer ongepast en geen goed idee vindt, is de wetgeving duidelijk”, aldus minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Kinderarbeid”, is het verdict van de Inspectie Toezicht op Sociale Wetten. Organisatrice van de eerste Mini Miss België, Darline Devos, geeft zich nog niet gewonnen. Zo’n 200 meisjes tussen 6 en 10 jaar oud schreven zich in voor de wedstrijd die normaal zou plaatsvinden op 21 juli.

In ons land is kinderarbeid verboden, concreet wil dat zeggen dat kinderen jonger dan vijftien jaar géén arbeid mogen verrichten en zijn omstandigheden verboden die mogelijk schadelijke effecten op het welzijn van het kind hebben. “En die zijn er in deze missverkiezing wellicht wel”, legt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in de krant het Nieuwsblad.

Op 21 juli zou normaal gezien de eerste Mini Miss België in ons land plaatsvinden voor meisjes tussen 6 en 10 jaar oud. Het zou er precies zo aan toe gaan als bij een echte missverkiezing: er zou een catwalk zijn, de meisjes zouden een act brengen en een interview geven voor een jury. Al ziet het er nu naar uit dat de schoonheidswedstrijd verboden wordt.

“Door een schoonheidsideaal te promoten, heeft een Mini Miss-verkiezing mogelijk een schadelijke impact op een hele brede groep kinderen. Het uiterlijk is een gegeven waarop een kind zo goed als geen controle heeft. Dat maakt een schoonheidswedstrijd anders dan een talentenshow of een sportwedstrijd voor kinderen. Daar kan een kind groeien in zijn talent door te oefenen en feedback te krijgen.” Het advies van de Inspectie Toezicht op de Sociale Wetten – onderdeel van het ministerie van Werk – is duidelijk.

“Niets anders dan een schoolfeest”

Organisatrice Darline Devos vindt dat de missverkiezing opgeblazen wordt. In de krant het Nieuwsblad verdedigt ze Mini Miss België dan ook. “We doen niets anders dan een schoolfeest op een gemiddelde Vlaamse school. Dat de critici dan ook maar eens bij modellenbureaus gaan kijken. Onze Mini Miss-verkiezing is bedoeld als een ontspannende dag voor de meisjes. Bepaalde mensen maken er een hele foute voorstelling van. Ze weten niet waarover ze spreken. Het is jammer dat zo’n verkiezing in België niet mogelijk is.”

Devos geeft zich dan ook nog niet gewonnen en wil aanspraak maken op de uitzonderingen in de wetgeving voor kinderarbeid. Dat kan, aldus het ministerie van Werk, “het project moet dan kaderen in de opvoeding of vorming van minderjarigen.” Om die goedkeuring te krijgen moet de organisatie op voorhand met een draaiboek kunnen aantonen dat dat de insteek van het evenement is.

De organisatrice hoopt via die piste alsnog groen licht te krijgen. “Ik ga een dossier samenstellen en zal het aan de arbeidsinspectie bezorgen, met wie we goed samenwerken. We zijn een organisatie die enkel zaken doet binnen een wettelijk kader. Er hebben zich zo’n 200-tal meisjes ingeschreven. Die ga ik niet teleurstellen. Ik ga daarom een afwijking aanvragen op de wetgeving.”

“Maar alle partijen weten heel duidelijk: een pure, louter op het uiterlijk gebaseerde verkiezing, zal niet doorgaan”, herhaalt minister Kris Peeters. “Als de initiatiefnemer volhardt, zal de inspectie optreden en dreigt er een sanctie.”

Gesponsorde artikelen