Het is klein, fluffy en moet onderzoek bij de schuwe pinguïns gemakkelijker maken: de pinguïnrover

Het is klein, fluffy en moet onderzoek bij de schuwe pinguïns gemakkelijker maken: de pinguïnrover

Een klein, fluffy ding op vier wielen zou het onderzoek bij pinguïns gemakkelijker moeten maken. De ‘pinguïnrover’ of ‘pinguïnbot’ lijkt een beetje op een pinguïnkuiken en kan zich dus ongestoord tussen de pinguïns mengen.

Er zijn twee problemen bij onderzoeken naar pinguïns. Ten eerste zijn de beestjes enorm schuw en ten tweede bestaat de kans dat de aanwezigheid van mensen hun gedrag beïnvloedt, en dat de vaststellingen dus niet helemaal betrouwbaar zijn. 

Twee problemen die de pinguïnrover in één klap aanpakt. Al zaten wetenschappers niet onmiddellijk op het juiste spoor. 

Verklede robot

Ze begonnen met het inzetten van een gewone robot, gemaakt van vezelglas, bij koningspinguïns, met relatief succes. Het onderzoek was voor de dieren alvast minder stresserend dan onderzoek door mensen: als ze benaderd worden door mensen versnelt hun hartslag met gemiddeld 35 slagen per minuut. Bij de pinguïnbot was dit ‘maar’ 24 slagen per minuut. Een mens in de buurt deed de pinguïns ook meer bewegen: gemiddeld 43 centimeter, tegenover 8 centimeter bij de robot, en ze keerden ook sneller terug naar hun oorspronkelijke biologische staat. 

Bij de keizerspinguïns was er meer wantrouwen, tot de onderzoekers het idee kregen de robot te ‘verkleden’ als babypinguïn. Met groot succes: de fake pinguïn kon zonder problemen infiltreren, wat hem perfect maakt om allerlei data te verzamelen over de natuurlijke staat en de normale biologische parameters van pinguïns te checken.  

Teleurgesteld

Zowel de kuikens als de volwassen pinguïns begroetten de fake pinguïn, er waren er zelfs die een speciaal lied ‘als een trompet’ naar hem zongen. Een goed teken, want dat betekent dat de volwassen pinguïns de robot aanzagen als een potentiële partner voor hun kuikens.

Teleurstellend genoeg voor de pinguïns, kwam er echter geen lied terug: dat hadden de wetenschappers domweg niet geprogrammeerd. “De volgende keer zorgen we ervoor dat de pinguïnrover ook liedjes kan afspelen”, aldus onderzoeker Yvon le Maho van de universiteit van Straatsburg. 

Bron: The Guardian, ABC News

Gesponsorde artikelen