Het is nog erger dan je dacht: 17 dingen die ze in Noord-Korea doen

Dat het erg is, weet iedereen. Maar Noord-Korea blijft toch verbazen. Wist je bijvoorbeeld deze 17 dingen?

1. Executie bij wijze van mortiergranaat is een officiële manier om iemand terecht te stellen daar.

2. In Noord-Korea hebben ze een zesdaagse werkweek. Plus een verplichte dag dat je vrijwilligerswerk moet doen elke week.

3. Ze hebben hun eigen Windows daar, die Red Star OS heet en een beetje op Apple’s OS X lijkt. Je kan het hier downloaden.

4. Het is verplicht in Noord-Korea om wanneer je huis afbrandt eerst alle portretten, beeldjes en andere postuurkes van de grote leiders te redden, voor de rest van je huisraad. 

5. Er bestaat in Noord-Korea iets dat de drie generaties-straf heet. Dan vlieg je zelf voor de rest van je leven naar een kamp, je naaste familie ook. Ook de volgende twee generaties die daar geboren worden moeten in het kamp blijven.

6. Van de net geen 25 miljoen inwoners, waren er eind 2014 1.024 die op het internet konden en mochten.

7. De Heerlijke Leider Kim Jong-un leerde stappen toen hij drie weken was en praten toen hij acht weken was. In de drie jaar universiteit die hij deed schreef hij 1.500 boeken en zes opera’s die “allemaal beter zijn dan eender welke uit de muziekgeschiedenis”. Al die dingen staan in de officiële bio van de leider.

8. Concentratiekamp Hoeryong wordt door ongeveer 50.000 gevangenen bevolkt. De meeste gevangenen omdat een van hun familieleden kritiek uitte op de Koreaanse Arbeiderspartij of het regime.  Het kamp beslaat een gebied van meer dan 100 km².

9. Het Noord-Koreaanse regime verkoopt slaven aan de Russische maffia, die ze inzet om in afgelegen gebieden in Siberië bomen te hakken.

10. In Noord-Korea is het het jaar 103 en niet 2015. Ze tellen daar vanaf de geboorte van Kim-Il-sung.

11. Tijdens het bewind van Kim Il-Sung moest je accordeon kunnen spelen om te mogen lesgeven in een school.

12. Cannabis is dan weer wel legaal in Noord-Korea.

13. Methamfetamine, ook bekend als crystal meth wordt door het regime gemaakt. Hij is van een kwaliteit die Walter White jaloers zou maken: 98 procent. Het wordt in Noord-Korea gebruikt om zowat alles te genezen van verkoudheden tot rugpijn. En ze zijn hem aan het exporteren. De staat ziet dat als een bron van inkomsten. Hij duikt regelmatig op in de VS bijvoorbeeld. 

14. Er zijn 28 kapsels die mogen van de overheid, die officieel goedgekeurd zijn.

15. De partijtop en al wie in de gunst van het regime staat, kan gebruik maken van een “pleasure squad” van ongeveer 2.000 jonge vrouwen.

16. De officiële radio’s die verkocht worden voor huishoudens in Noord-Korea kan je niet helemaal afzetten: je kan alleen het volume aanpassen.

17. Om de vijf jaar zijn er verkiezingen. Er is wel maar één kandidaat.

Meer
Lees meer...