Het is voorbij: Pont des Arts in Parijs en haar duizenden liefdesslotjes zijn voor altijd uit elkaar

Triest nieuws voor vele verliefde stelletjes die nog eens naar Parijs wilden om hun liefde op de wereldberoemde Pont des Arts voor eeuwig te bezegelen. Stadswerkers zijn gisteren begonnen met het verwijderen van de honderdduizenden slotjes. De brug was zo zwaar geworden als twintig olifanten en stond op instorten. Transparant plexiglas gaat de reling met de slotjes vervangen. 

Parijs, de stad van de liefde, heeft sinds gisteren een romantische plek minder. Een hijskraan en een ijzerzaag waren voldoende om de relingen van de Pont des Arts inclusief de duizenden liefdesslotjes in zijn geheel los te zagen en te verwijderen.

Vuilniscontainer

Wat gebeurt er dan met al die duizenden hangslotjes? Deze belanden gewoon rechtstreeks in de vuilniscontainer. En daarmee gaan ook jaren aan herinneringen van vele liefdeskoppels verloren.

Eeuwige liefde

Op de Pont des Arts was het jarenlang traditie dat verliefde koppels een hangslot aan de reling van de brug hingen met hun initialen erop en de sleutel in het water gooiden als bewijs van hun eeuwige liefde. Maar ook al zijn alle sloten heengegaan, de sleutels rusten voor altijd op de bodem van de Seine.

Traditie

Hoe deze traditie ooit is ontstaan? Gedacht wordt dat in 2006 een Italiaanse verfilming van een boek voor jongvolwassenen het ophangen van de slotjes op gang heeft gebracht in Rome en dat het zich van daaruit naar andere steden verder verspreidde. In 2008 begon de traditie in Parijs en rond 2012 begonnen de eerste problemen, stelt Lisa Anselmo, oprichter van de actiegroep No Love Locks tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

GettyImages
GetttyImages