Het is zover: vandaag steken we waarschijnlijk het griepseizoen in gang

Het is zover: vandaag steken we waarschijnlijk het griepseizoen in gang

De helft van je kantoor heeft zich intussen al even overgegeven aan de eindejaarssniffels, maar de echte griepepedimie, die moet eigenlijk nog komen. Vanaf vandaag beginnen we de griep waarschijnlijk pas echt door te geven. Dit jaar is vooral de Australische variant in opmars, maar ondanks ontijberichten in de Britse media, moeten we nog niet meteen voor het ergste vrezen. 

Een griep is altijd serieus, zei viroloog aan de KU Leuven Marc Van Ranst al eerder aan newsmonkey.

“Als je griep hebt, ben je heel erg ziek en wil je gewoon in je bed blijven liggen en uitzieken.” Een beetje grieperig zijn, is dus geen optie. Niets om naar uit te kijken dus, en de echte griep moet eigenlijk nog komen.

Waar de grieppiek vorig jaar rond Oudjaar lag, valt die dit jaar wat later. Hoe dat komt, is niet altijd duidelijk, maar er zijn een aantal momenten in het jaar dat je meer kans hebt om besmet te worden. Rond Oudjaar, als iedereen kust dat het een lieve lust is, maar ook dus na de kerstvakantie. Iedereen gaat terug naar het werk, en ook de kindjes moeten opnieuw naar school. Een ware broeihaard van virussen, en wie dan niet ingeënt is, kan wel prijs hebben.

Sterfgevallen

De Australische griep is momenteel huis aan het houden in Groot-Brittannië, daar vielen zelfs al doden, maar volgens Van Ranst moeten we ons sowieso niet al te veel zorgen maken. Elk jaar sterven er mensen aan griep, vandaar ook steeds de oproep om toch te laten vaccineren. Zeker voor wie luchtwegproblemen heeft, of een zwakke immuniteit, kan dat problemen opleveren.

Volgens Van Ranst kost de griep in België elk jaar aan zo’n duizend mensen het leven. Hoewel de Australische griep iets heftiger toesloeg in Australië dan een ander type griep, zit dit type griep wel degelijk in het viervoudig vaccin dat dit jaar werd gebruikt. Zo’n vaart zal het dus wel niet lopen.

iStock

Tot de krokus

Maar dat de epidemie ongeveer nu zal toeslaan, is Van Ranst wel duidelijk. “Nu zal het virus zich volgens mij wel verspreiden. Ik voorspel dat binnen dit en drie weken er een epidemie is waarbij drie tot tien procent van de bevolking de griep heeft. Het is dan wachten tot de krokusvakantie – halfweg februari – voor de verspreiding opnieuw wat afgeremd kan worden”, zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Wie toch nog wil laten vaccineren, kan dat, maar je houdt er wel best rekening mee dat je best al met het virus in je lijf kan rondlopen. Het kan dus best dat je een prik laat zetten, en dan toch nog griep krijgt. In oktober of november is het het beste moment om te vaccineren.

Griep?

Eens prijs, hoe herken je een griep dan? De symptomen zijn een snotneus, koorts, spierpijn, een droge hoest en keelpijn, en ze lijken op die van een verkoudheid. Verkoudheden geven echter niet zo snel koorts, en het duurt ook langer voor je symptomen echt gaan storen. De griep gaat op enkele uren van ‘irritant’ naar ‘vreselijk’.

Wat doe je eraan? In bed blijven, jezelf warm houden, pijnstillers slikken en veel water drinken is de enige oplossing. Wie gevoelige luchtwegen heeft, kan heel misschien in een ziekenhuis belanden, want een griep is best hevig. Je handen wassen is dan ook extra belangrijk deze tijd van het jaar.

Gesponsorde artikelen