Het jaar kon niet beter beginnen: koffie is net goedkoper geworden

Het jaar kon niet beter beginnen: koffie is net goedkoper geworden

De eerste werkdag van het jaar en we hebben meteen schitterend nieuws: koffie wordt goedkoper. En de prijs daalt snel. Daarvoor hebben we het weer in Brazilië te bedanken, want na een goed regenseizoen groeien de bonen voor Arabica-koffie beter dan anders. Eindelijk eens iets dat goedkoper wordt dus…

Niet alleen het weer is een meevaller voor de koffie en andere voedingsproducten, ook de goedkopere benzineprijs, munten die in waarde dalen en de hoge voorraden doen de prijs snel zakken. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorspelt dat 2016 een recordjaar voor koffieproductie zal worden. In de VS zullen een half miljoen meer zakken koffie worden ingevoerd, wat het totaal op 24 miljoen brengt. Ze verwachten immers dat we ook allemaal meer koffie gaan drinken dan vorig jaar, omdat we dus minder moeten betalen.

Koffie is heel gevoelig voor het weer, zoals nu dus weer wordt bewezen. Op lange termijn vrezen wetenschappers dat koffie het door de klimaatverandering net moeilijker zal hebben. En daardoor zal de prijs ongeziene pieken halen.

Voor fair trade koffieboeren is de lage prijs van dit jaar slecht nieuws, want zij zien hun inkomsten ondanks de hogere productie dalen. Liefhebbers van cafeïne kunnen er dus beter van genieten dit jaar, want helaas zal het niet blijven duren.

Gesponsorde artikelen