Het Jeugdfilmfestival JEF is een ideale uitstap voor tijdens de krokusvakantie, dit zijn onze filmtips

Het is krokusvakantie en het Jeugdfilmfestival is in volle gang, over een ideale combinatie gesproken. Verspreid over locaties in heel Vlaanderen kan je workshops gaan volgen, een filmconcert bijwonen, een 3D-animatiestudio gaan bezoeken en uiteraard ook heel veel films gaan bekijken aan spotprijzen. Wij geven alvast een paar van onze filmtips mee. Je kan in het Zuiderpershuis in Antwerpen trouwens ook – helemaal gratis! – gaan kijken naar de vertoning van enkele afleveringen van Netflix-reeks Locke & Key op groot scherm.

1. Marona

De openingsfilm van het festival was de prachtige animatiefilm Morona. Marona is een snoezige straathond met een hartvormig neusje. In haar laatste momenten denkt ze terug aan haar leven. Aan de schattige puppy die ze ooit was en aan alle mensen waar ze onvoorwaardelijk van heeft gehouden: een acrobaat, een bouwvakker en een klein meisje dat beloofde om er altijd voor haar te zijn.

Nog te bekijken: 22/02 in cinema Lumière in Brugge en Studio Skoop in Gent, 23/02 in cinema Lumière in Brugge en Antwerpen en Budascoop in Kortrijk, woensdag 26/2 in Lumière in Antwerpen, vrijdag 28/2 CC De Kern in Wilrijk, zaterdag 29/2 in Lumière in Antwerpen, zondag 01/03 in Lumière in Antwerpen en de Budascoop in Kortrijk. Bekijk het gehele programma hier.

2. System Crasher

Een aangrijpende film over de 9-jarige Benni die met haar agressieve uitspattingen tussen de mazen van de jeugdzorg dreigt te glippen. Ze is te jong voor een instelling en te agressief voor een pleeggezin. Benni wordt een “system crasher” genoemd, een kind waar ze in de jeugdzorg maar geen vat op kunnen krijgen.

Nog te bekijken: Zaterdag 22/02 in het Zuiderpershuis in Antwerpen en maandag 24/02 in cinema Lumière in Brugge. Bekijk het gehele programma hier.

3. Mijn Bijzonder Rare Week Met Tess

De jonge Sam (Sonny Coops Van Utteren) is met zijn gezin op vakantie, maar is de laatste tijd beginnen na te denken over eindigheid. Omdat hij het jongste gezinslid is, is hij tot de conclusie gekomen dat hij dus als laatste zal overblijven, nadat zijn vader, moeder en zijn oudere broer Jorre al overleden zullen zijn. Om zich al voor te bereiden op wat er komen gaat, begint Sam met alleenheidstraining: elke dag van hun vakantie wil hij twee uur langer alleen zijn zodat het alleen-zijn hem later niet meer al te zwaar zal vallen. Maar net dan ontmoet hij Tess (Josephine Arendsen), een bijzonder vreemd meisje. Lees hier onze volledige recensie van de film.

Nog te bekijken: zondag 23/02 in cinema Lumière in Brugge en Sphinx in Gent, maandag 24/02 in Budascoop in Kortrijk, dinsdag 25/02 in het Zuiderpershuis in Antwerpen en vrijdag 28/02 in Budascoop in Kortrijk.

4. The Dark Crystal

Voor wie de kleintjes wil laten kennismaken met de poppenkunst van Jim Henson zoals die er in de jaren 80 uitzag: op het Jeugdfilmfestival wordt ook The Dark Crystal vertoond, de film die vorig jaar van Netflix een prequel kreeg in de vorm van de reeks The Dark Crystal: Age Of Resistance. De jonge Gelfling Jen krijgt de opdracht om de vermiste scherf op te sporen van het duistere kristal die eeuwenlang goed en kwaad in evenwicht wist te houden.

Nog te bekijken: zondag 23/02 in de Budascoop in Kortrijk, vrijdag 28/02 in cinema Lumière in Brugge, zaterdag 29/02 in het Zuiderpershuis in Antwerpen, Sphinx in Gent en Budascoop in Kortrijk. Bekijk het volledige programma hier.

Van Jim Henson is overigens ook The Muppet Movie te bekijken, op dinsdag 25/02 in Cinema ZED in Leuven, vrijdag 28/02 in Budascoop te Kortrijk, zaterdag 29/02 in het Zuiderpershuis in Antwerpen, Sphinx in Gent en in Budascoop in Kortrijk.

5. Shoplifters

Deze Japanse parel is op het programma belandt door een co-programma in samenwerking met het Film Fest Gent. De Franse titel van deze film is “Une histoire de famille” en die is ook niet slecht gekozen. In eerste instantie lijkt Shoplifters te gaan om een gezin aan de rand van de maatschappij: grootmoeder, ouders, zoon en dochter die met z’n allen in een veel te krap en vervallen appartementje wonen waarin ze in dezelfde ruimte eten, slapen en hun nagels knippen. Een gezin dat overleeft op luizenjobs en winkeldiefstal, het ‘talent’ van de vader Maar gaandeweg wordt het duidelijk dat de film in feite om iets geheel anders draait.

Shoplifters is een afwisselend harde, grappige en liefdevolle film. De vader en zoon die terwijl ze in zee zwemmen een hilarisch gesprek hebben over de ontluikende seksualiteit van Shoto. Aki die Yuri knuffelt en zegt dat geslagen worden nooit je eigen schuld is, wat haar ouders haar ooit verteld hebben. En de vrijscène tussen de vader en Nobuyo: het zijn allemaal scènes die zich in ons hart genesteld hebben.

Op maandag 24/02 is Shoplifters te bekijken in het Zuiderspershuis in Antwerpen.

6. Skate Kitchen

Op dezelfde dag is in het Zuiderpershuis de première te bekijken van Skate Kitchen, een film over de vriendschap tussen een groep skatende tienermeisjes in New York. De 18-jarige Camille voelt zich meteen welkom bij de groep en dankzij hun wilde levensstijl gaat er een nieuwe wereld voor haar open. Wanneer haar moeder gaat dwarsliggen, loopt Camille weg van huis en trekt in bij een van haar nieuwe vriendinnen. HBO werkt momenteel aan een televisiebewerking van deze film.

Nog te bekijken: maandag 24/02 in het Zuiderpershuis in Antwerpen en dinsdag 25/02 in cinema Lumière in Brugge. Bekijk het volledige programma hier.

7. Your Name

In het wondermooie Your Name maken we kennis met Mitshua en Taki, twee jongeren die elkaar van haar noch pluim kennen, maar regelmatig van lichaam lijken te wisselen. Wanneer de lichaamsruilen even plots ophouden dan als ze begonnen zijn, gaat Taki op zoek naar zijn zielsverwante.

Your Name is spiritueel, poëtisch, raadselachtig en magisch en werkt het best als je er tot op zekere hoogte gewoon in meegaat. We moesten de hele tijd denken aan Haruki Murakami, Japans bekendste schrijver, die dit uitgangspunt even makkelijk had kunnen gebruiken voor een nieuwe roman. Ook in zijn boeken moet je sommige dingen gewoon aanvaarden voor je de schoonheid ervan kan inzien.

Nog te bekijken: woensdag 26/02 in het Zuiderpershuis in Antwerpen en donderdag 27/02 in cinema Lumière in Brugge. Bekijk het volledige programma hier.

8. Solan & Ludwig: Reis Naar De Maan

Deze derde film rond Solan (een stoere ekster), Ludwig (een bange egel) en Reodor Felgen (een fietsenmaker en tuinhuiskunstenaar) is perfect getimed, want 2019 stond in het teken van 50 jaar maanlanding en dat is precies waar zij ook naartoe gaan. Wanneer de maan door een bureaucratische techniciteit drie maanden onbeheerd is door de NAVO en dus te veroveren is voor welk land dat dat maar wil, zolang ze maar als eerste hun vlag planten op de maan, komt de territoriumdrang van de mens weer boven. Rusland en de Verenigde Staten doen pogingen, maar ook Reodor Felgen werkt op eigen houtje aan het prototype aan een raket.

Wanneer de Noorse regering hier lucht van krijgt, besluiten ze om de ruimte-operatie van de fietsenmaker stevig te gaan ondersteunen en mag Solan, de ekster, zich klaarmaken voor een ruimtemissie in het gezelschap van een rasechte ambtenaar, een boekhouder die werkt voor de Noorse regering. Voor de jongsten is het uiteraard genieten van de stop-motion, die er vooral tijdens de ruimtereis en op de maan zelf indrukwekkend uitziet. Maar daar stopt het niet: er zitten ook maatschappijkritische prikjes en politieke grapjes in.

Solan & Ludwig: Reis Naar De Maan is te bekijken op vrijdag 28/02 in het Zuiderpershuis in Antwerpen.

9. Les Misérables

Les Misérables heeft godzijdank weinig te maken met de roman van Victor Hugo. Neen, deze Les Misérables speelt zich af in Montfermeil, een banlieu van Parijs en ook de plek waar Hugo zijn beroemde roman schreef. We maken er kennis met Stéphane Ruiz (Damien Bonnard) die als groentje toetreedt tot het BAC (brigade anti-criminalité). We volgen de drie agenten één dag lang op een broeierige zomerdag in 2018 nadat de euforie van de winst van Frankrijk op het WK van 2018 net weer is gaan liggen. Een groot gedeelte van de film krijgen we een beeld zoals we dat in Niveau 4 van Eric Goens ook gezien hebben over Molenbeek: de politie moet er wat harder en wat creatiever zijn dan op andere plekken om respect af te kunnen dwingen en de buurt in het gareel te houden.

Les Misérables is op zaterdag 29/02 te zien in het Zuiderspershuis in Antwerpen. Bekijk het volledige programma hier.

Extra en helemaal gratis: Locke & Key

Ontdek de nieuwe Netflix-serie Locke & Key op het JEF festival in het Zuiderpershuis in Antwerpen op 28/02 om 14:00. Tijdens dit exclusieve gratis (!) event geniet je van de eerste aflevering op het grote scherm, inclusief goodies achteraf! In Locke & Key verhuizen drie kinderen na de moord op hun vader naar het landhuis van zijn familie. Ze vinden magische er sleutels die naar krachten – en geheimen – leiden.

Gesponsorde artikelen