Het kan blijkbaar nog erger: IS kruisigt nu ook kinderen, onthoofdt ze of begraaft ze levend

Het levend verbranden van een Jordaanse piloot door Islamitische Staat stuurt opnieuw schokgolven door de wereld. Een rapport dat de VN gisteren uitbracht doet dat niet. Er staat nochtans in dat IS op grote schaal kinderen misbruikt en ze op gruwelijke manieren ombrengt, onder meer door ze te onthoofden, door ze te kruisigen of door ze levend te begraven. Of waarom de experts en professoren die gisteren claimden dat IS zichzelf aan het vernietigen is door steeds verder te gaan in de gruwel die ze ons tonen, gewoon fout zitten, net zoals de mensen die beweren dat we maar moeten stoppen met die hufters aandacht te geven.

Het is opvallend hoe makkelijk dat rapport van de VN in de media passeerde. Onder titels als ”IS verkoopt, martelt en doodt kinderen” blijkt het hooguit twee paragrafen waard. Zonder details, maar jammer genoeg zijn het details die dit rapport zo belangrijk maken. Het is immers belangrijk om te weten hoe Islamitische Staat systematisch kinderen misbruikt en vermoordt. Bovendien, als er in zo’n rapport van de VN de woorden “systematisch”, “vermoorden” en “kinderen” worden gebruikt, zou er toch een belletje moeten gaan rinkelen.

Dit is trouwens een rapport van een organisatie die heel erg voorzichtig is, en pas dingen opneemt in zo’n verslag wanneer ze echt meer dan 100 procent zeker is dat ze wel degelijk plaatsvonden.

Gehandicapte kinderen “nuttig” maken

Wat staat erin? Bijvoorbeeld dat IS in de door hen bezette gebieden kinderen met een verstandelijke beperking weghaalt van hun ouders om ze te gebruiken als zelfmoordterroristen of als schild op strategische punten tegen de bombardementen van de coalitie tegen hen. 

Of: IS kleedt zo’n kind, dat verstandelijk de capaciteit wellicht niet heeft om te beseffen wat er gebeurt, aan met een bommenpak en laat het dan zichzelf opblazen. 

Het idee is dat zo’n kinderen toch geen plaats hebben in de wereld en dat ze zich op deze manier tenminste nog nuttig maken. Het gaat om honderden kinderen. En niet alleen christenen, jezidi’s, koerden, sjiieten of andere “niet gelovigen”. Ook soennitische. Draait je maag al om? Pech, er is meer, veel meer. En als je het niet wil weten, misschien in de ijdele hoop dat het dan wel vanzelf zal weggaan, stop dan hier maar met lezen.

“Je mag je eigen familie doodschieten”

Andere kinderen worden gewoon weggehaald bij hun ouders om opgeleid te worden tot toekomstige soldaten. Ze worden geleerd om bommen te maken, maar ook in toenemende mate om te spioneren, waarna ze teruggeplaatst worden in hun gemeenschap met de verwachting dat ze daar de “verraders” zullen uithalen. Er zijn gevallen bekend waar zo’n kinderen hun eigen familie “ontmaskerden” en van IS “de eer” kregen om die zelf te executeren. 

Het rapport vertelt ook over “systematic sexual violence” door IS op kinderen, vooral in Irak. De kinderen van niet-soennieten, en dan vooral de meisjes, worden als slaven verkocht. Dat gebeurt gewoon op de markt, en aan de kinderen hangen blijkbaar zelfs echt prijskaartjes. Wel, ze blijven tenminste in leven. Dat is niet het geval voor ondertussen “duizenden” kinderen van vooral christenen, koerden, jezidi’s en sjiieten. Die zijn gewoon vermoord. Heel veel van hen liggen in massagraven, gedood bij massa-executies. 

Levend begraven, kinderen

Maar, bij IS hebben ze al snel ontdekt dat niks zo efficiënt bang maakt en een “voorbeeld stelt” als het publiekelijk executeren van kinderen. Het kruisigt kinderen, onthoofdt ze en begraaft ze levend. En het doet dat niet één keer, maar het is een bewuste strategie. Kinderen. Ze hebben, in tegenstelling tot het handvol gijzelaars die gruwelijk aan hun eind kwamen, geen gezicht. En hoewel er blijkbaar wel video’s van zijn, houdt IS die bewust voor “intern gebruik” voorlopig.

Het rapport, maar ook de occasionele manier waarop het onthaald wordt door de meeste media, is het beste bewijs dat veel van wat in de nasleep van de verbranding van de Jordaanse piloot werd verteld door westerse “experts” jammer genoeg niet klopt.

Comfortably numb

“Als het nog gruwelijker wordt, gaat niemand nog kijken en gaat het shockeffect verloren” was zowat de boodschap van alle professoren en specialisten. Plus: “Door een toenemende spiraal van almaar brutalere terreur zal IS zichzelf ontmantelen”. We geloven er niks van. Dat zou misschien zo kunnen zijn als je het vanuit een puur Westers standpunt bekijkt. Wat ze niet begrijpen is dat het gruwelijke IS in eerste instantie geen oorlog tegen het Westen voert maar een terreurbeleid tegen moslims.

Het hoofddoel zijn niet wij, maar is nog steeds het vestigen van een solide kalifaat. De Kaukasus “bevrijden” staat als volgende op het lijstje. Het argument dat de moslimgemeenschap hen niet meer zal tolereren na het zien van het levend verbranden van een geloofsgenoot raakt ook kant noch wal. Dat stadium zijn we al heel lang voorbij en het getuigt van een aanhoudende onderschatting van Islamitische Staat. Het is trouwens idioot om te stellen dat de wereldwijde islamitische gemeenschap IS “tolereert”. Een overweldigende meerderheid van de moslims vindt IS net zo verwerpelijk als u en ik.

“Negeer ze en ze gaan weg.” Nee, dus.

Er is nog iets mis met de redenering van “negeer ze en ze gaan wel weg”. De geschiedenis heeft al ontelbare keren uitgewezen dat “ze” niet gewoon weggaan, die gruwelijkste dictators en regimes. Bovendien is het echt wel een domme misvatting dat IS alleen bestaat bij gratie van de media-aandacht die ze krijgen. Dit rapport bewijst dat: ze zijn echt en ze voeren niet alleen een propaganda-oorlog, maar een echt vreselijk schrikbewind, waarbij niet alleen duizenden kinderen zijn omgekomen, maar ook miljoenen mensen uit hun woonplaats zijn verdreven.

Wat we ook niet mogen vergeten is dat die gruweldaden misschien wel ver van ons bed worden gepleegd en op kinderen waar we ons niet verwant mee voelen, maar ze worden wel gepleegd voor een groot stuk door producten van onze samenleving. Mensen die in onze contreien, in de Kaukasus, maar ook in andere landen waarmee we bondgenoot zijn zoals Pakistan, zijn opgegroeid, naar school zijn gegaan. In hun rangen zitten onder meer ex-elite-soldaten van het Franse leger, maar ook van het Britse leger.

In eigen boezem kijken

De militaire top van IS bestaat uit mensen die opgeleid zijn door de CIA, door westerse legers tout court. Een deel van hen werd klaargestoomd om onder meer in Georgië en de rest van de Kaukasus onze westerse belangen te gaan verdedigen, een ander deel werd in Irak opgeleid om te vechten tegen het soort organisaties zoals IS er nu eentje is.  

Als het correct rapporteren van wat daar momenteel aan het gebeuren is geïnterpreteerd wordt als reclame maken voor een vreselijk regime, of leidt tot effectief ongevoelig worden voor dat soort gruwel, dan betekent dat in eerste instantie dat we ook in eigen boezem moeten kijken. 

Het is overigens bijzonder belangrijk dat wat daar nu aan gebeuren is gedocumenteerd wordt, zodat we net zozeer als we nu onze kinderen kunnen laten zien wat voor ziekelijke dingen gebeurden in de concentratiekampen, ook dit aan toekomstige generaties kunnen tonen.

Als dit artikel en de foto’s erbij je storen, wel, deal with it

Als dit artikel en de foto’s erbij je storen, wel, deal with it, het is de realiteit en die daden worden gepleegd door mensen die misschien nog bij je op de schoolbanken hebben gezeten. En we gaan niet stoppen met die te melden. Omdat we nu eenmaal overtuigd zijn dat Islamitische Staat moet gestopt worden. Dat gaat niet lukken op de manier waarop “we”, de westerse coalitie, nu bezig zijn en ook dat moeten we niet onder stoelen of banken steken.

De realiteit is dat we gewoon geen strategie hebben en het ons de facto ontbreekt aan de wil en de politieke moed om het te doen. De bombardementscampagne heeft, zoals de meeste experts wel correct voorspelden toen we ermee begonnen, amper effect. Islamitische Staat is aan het winnen momenteel, zo simpel is het.

Meer
Lees meer...