Het land met de op twee na beste internetkwaliteit is een grote verrassing

Het land met de op twee na beste internetkwaliteit is een grote verrassing

Dat sterk geavanceerde technologische economieën zoals Singapore en Zuid-Korea ook de beste internetkwaliteit van de hele wereld kunnen claimen, zal geen verrassing zijn. Minder evident is echter dat de derde positie wordt opgeëist door Moldavië, een kleine natie met ongeveer drieënhalf miljoen inwoners uit Oost-Europa en één van de meest arme landen van de wereld.

Op het vlak van rijkdom staat Moldavië op de 147ste plaats, daardoor is hun derde plaats in de lijst van toegang tot mobiel internet verrassend. Want met uitzondering van Moldavië behoren de tien landen met de beste internet-kwaliteit allemaal tot de allerrijkste landen van de wereld. Uit tests blijkt dat 90 procent van de bevolking van Moldavië toegang heeft tot internet met een snelheid van minstens één gigabyte per seconde. Dat is opmerkelijk beter dan de Verenigde Staten, want daar heeft slechts 18 procent van de bevolking kan rekenen op een toegang tot supersnel internet. Alleen Singapore en Zuid-Korea halen hogere scores.

Moldavië

Volgens Sameh Yamany, chief executive van Viavi Solutions, een bedrijf dat wereldwijd onlinesnelheden analyseert is het makkelijker voor een minder groot land, zoals Moldavië om een netwerk van supersnelle verbindingen aan te leggen, maar dat is niet de enige reden. Want rijke landen zoals Luxemburg of Taiwan hebben eveneens een beperkte oppervlakte, maar blijven online toch achterop.

Door de afbrokkeling van de Sovjet-Unie en omdat Moldavië daar als een zelfstandige staat uit kwam, kregen ze miljoenen dollars aan leningen voor economische ontwikkelingen en de strijd tegen armoede. Maar om in aanmerking te komen voor een lening van de Wereldbank, moest het land zijn telecomsector te privatiseren.

“Daarnaast moet er ook gewezen worden op de emigratie. Het vertrek van grote groepen inwoners heeft tot een ontvolking geleid, maar heeft ook geholpen om het internet te democratiseren.” aldus Iurie Turcanu, chief digital officer van het Moldavische e-Government Center. Er wordt ook aangehaald dat de massale beschikbaarheid van kwalitatief internet niet betekend dat de bevolking van Moldavië constant online actief is, ongeveer 71 procent van de totale populatie meldt zich minstens één keer per jaar online aan.

Gesponsorde artikelen