“Het lijkt tegenwoordig Mekka-hattan”: Mekka krijgt grootste hotel ter wereld met 10.000 kamers

“Het lijkt tegenwoordig Mekka-hattan”: Mekka krijgt grootste hotel ter wereld met 10.000 kamers

Het grootste hotel ter wereld wordt niet in Las Vegas, Manhattan of Dubai gebouwd. Nee, die eer gaat naar Mekka. De werkzaamheden aan de Abraj Kudai zijn dit voorjaar begonnen, en over twee jaar moeten er tienduizend kamers beschikbaar zijn.

We kennen Mekka voornamelijk van de jaarlijkse pelgrimstocht waar telkens zo’n twee miljoen moslims aan deelnemen. We krijgen dan vaak beelden te zien van de Kabaa, de zwarte kubus waar moslims zeven keer moeten rondwandelen. Dat ziet er allemaal nog heel traditioneel uit, maar de buurt rond die heilige plaats is de laatste jaren gigantisch veranderd.

Mekka-hattan

“Het lijkt tegenwoordig wel Mekka-hattan”, klinkt het bij tegenstanders van de megalomane projecten. En dat is niet eens uit de lucht gegrepen. Het tweede grootste gebouw ter wereld staat intussen al net naast de Kabaa: een klokkentoren van zo’n 600 meter hoog, waar ook nog eens een duizendtal kamers in ondergebracht zijn. Met prijzen van 5.600 euro per nacht voor de kamers met het beste zicht, is het niet meteen iets voor de gewone pelgrim.

De buurt rond de Kabaa is intussen bezaaid met bouwkranen, die overal waar mogelijk is nieuwe hotels moeten optrekken. Naast de 2 miljoen pelgrims, bezoeken jaarlijks namelijk ook 20 miljoen toeristen de stad. En die moeten ergens kunnen overnachten. Iets verder van de Kabaa, wordt daarom nu de Abraj Kudai gebouwd. Eens klaar moet het gebouw de titel van grootste hotel ter wereld kunnen claimen. Momenteel staat die nog op naam van het MGM Grand Hotel in Las Vegas met z’n 6.198 kamers.

Luxe, luxe, luxe

Het nieuwe hotel in Mekka krijgt een basis van tien verdiepingen. Daarop zullen maar liefst twaalf torens verrijzen, en op de top van vier daarvan zullen helikopterplatforms aanwezig zijn. Je hoort het al, dit hotel is bedoeld voor de rijken der aarde. Maar liefst vijf verdiepingen zijn dan ook gereserveerd voor de Saoedische koninklijke familie. De Abraj Kudai moet in totaal zo’n 3,1 miljard euro kosten. Dat komt niet uit de zakken van privébedrijven, maar het bedrag wordt volledig neergeteld door het Saoedische ministerie van Financiën.

Het mag dan ook niet verbazen dat Mekka tegenwoordig wordt vergeleken met Sin City, het goddeloze Las Vegas. De expansiedrift in Mekka is dan ook gigantisch. In dit hotel komen onder meer 70 restaurants en een winkelcentra, maar dat zal zeker niet het enige in de stad zijn. Iets ten westen van Mekka wordt ook gebouwd aan de Jabal Omar-complex. Daar moeten in de toekomst 100.000 mensen kunnen worden ondergebracht in 26 luxehotels. Daarnaast zullen er 500 restaurants en 4.000 winkels opgetrokken worden. En daar is ook plaats voor westerse ketens als Starbucks.

Gesponsorde artikelen