Het mysterie rond het spierwitte haar van Julian Assange

Het mysterie rond het spierwitte haar van Julian Assange

Als Julian Assange bekend is voor één ding – naast het lekken van een reeks geheime documenten via zijn website Wikileaks – is het wel zijn witblonde haar. Hoe hij daaraan komt, blijft voorlopig nog altijd een mysterie. De Australische Wikileaks-oprichter lijkt het zelf niet eens meer te weten, gezien het aantal uiteenlopende verklaringen dat hij al gaf. Wij zetten de mogelijkheden op een rijtje.

1. Assange verft zijn haar

In The Fifth Estate, de recent uitgekomen film over Wikileaks, wordt beweerd dat Assange (gespeeld door Benedict Cumberbatch) zijn haar gewoon wit verft. Het is zijn woordvoerder Daniel Domscheit-Berg (gespeeld door Daniel Brühl) die in de film onthult dat hij Assange ooit betrapte in de badkamer terwijl hij zijn haar aan het bleken was. Assange zelf vertelt in de film verschillende uiteenlopende verhalen over de oorzaak van zijn witte haar.

Mogelijk bewijs: In 2010 liep Assange rond met een kort bruin kopje. Misschien was dat zijn echte haarkleur? Of was het toen net gekleurd?

Weerlegd: In een memo die Wikileaks een tijdje geleden vrijgaf, samen met een gelekte versie van het script van The Fifth Estate, ontkent Assange dat zijn haarkleur onnatuurlijk is. “Julian Assange verft of bleekt zijn haar niet wit, zoals beweerd wordt in de film”, staat er te lezen. Een uitspraak die later ook bevestigd werd door Assanges moeder.

2. Assange was lid van een sekte

The Fifth Estate toont ook een scène van de jonge Assange bij The Family, een controversiële Australische New Age sekte waarvan alle aanhangers hun haren wit kleuren. Dit suggereert dat Assanges kapsel een overblijfsel is van zijn kindertijd in die sekte.

Mogelijk bewijs: Het is effectief zo dat alle leden van The Family hun haren wit kleuren. Ofwel voelt hij zich nog steeds betrokken, ofwel is het een gewoonte geworden.

Weerlegd: Assanges moeder beweert dat Julian nooit deel uitmaakte van The Family. “Julian heeft nooit in een sekte geleefd en zijn familie ook niet”, aldus Christine Assange aan News.com.au.

3. Assange heeft Ierse genen

In hetzelfde interview gaf Assanges moeder ook de echte reden voor zijn witte haar: het is een resultaat van zijn Ierse genen. Die zorgden voor een vervroegde opstoot van grijs haar. “Ook mijn eigen stiefschoonmoeder was van Ierse afkomst en werd grijs op haar 24ste”, aldus Christine Assange.

Mogelijk bewijs: Je genen kunnen inderdaad de oorzaak zijn van vervroegd grijs haar.

Weerlegd: Of dit inderdaad het geval is bij Assange, is niet bewezen. Bovendien gaf Christine Assange in het verleden al andere verklaringen voor het witte kapsel van haar zoon.

4. Assange had extreem veel stress in de strijd om de voogdij van zijn zoontje

Assange werd in 1991 opgepakt door de politie voor het hacken van computers. Voor zijn toenmalige vriendin Teresa was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Ze vluchtte met hun zoontje Daniel, waarna er een strijd om de voogdij uitbarstte. Pas 9 jaar later werd er een definitieve uitspraak gedaan. Volgens Assanges moeder is het trauma van die rechtszaken de oorzaak van Julians witte haar, dat daarvoor donkerbruin was.

Mogelijk bewijs: Sommigen beweren dat een trauma of shock er effectief voor kan zorgen dat je haren wit worden.

Weerlegd: Sluitend bewijs daarvoor is er echter niet. Het feit dat de verklaringen van Assanges moeder elkaar tegenspreken, helpt natuurlijk ook niet.

5. Assange is het slachtoffer van een mislukt experiment

De Britse journaliste Heather Brooke deed verschillende interviews met Assange, die uiteindelijk leidden tot het boek The Revolution Will Be Digitised. Toen ze hem vroeg of hij zijn haar kleurde, beweerde Assange dat zijn witte kleur echt is. Al is dat niet altijd zo geweest. “Het werd wit na een mislukt experiment in mijn kindertijd met een kathodestraalbuis (of beeldbuis, nvdr.)”, claimde hij. Er wordt aangenomen dat het incident gebeurde toen Assange 15 jaar oud was.

Mogelijk bewijs: Geen, buiten zijn eigen uitspraken.

Weerlegd: Er bestaan foto’s van Julian Assange op 8-jarige leeftijd mét wit haar.

Gesponsorde artikelen