Left Right
scrollTop top

Het nieuwe seizoen van Game of Thrones komt eraan, en Google gaat jou beschermen tegen spoilers


Het nieuwe seizoen van Game of Thrones komt eraan, en Google gaat jou beschermen tegen spoilers

Het is zover! Zondag gaat in de VS de eerste aflevering van het vijfde Game of Thrones-seizoen live op antenne. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen wij Belgen die ook gelijktijdig met de Amerikanen bekijken trouwens. Voorwaarde is wel dat je zondagnacht om 3 uur voor de buis zit en over Telenet Play More beschikt. Voor alle anderen is het maandag weer met een bang hart je op Facebook begeven, dat bol staat van verdomde spoilers. Maar daar wil Google wat aan doen.

Sociale media zijn een hel voor fanatieke bingewatchers die nog niet helemaal bij zijn met hun film of serie. Je krijgt al een hartaanval als je de term ‘spoiler alert’ ziet opduiken, en er is altijd wel die ene loser die zonder waarschuwen jouw favoriete serie verpest. Zoekgigant Google haalde recent een patent in huis dat daar in de toekomst wel eens verandering in kan brengen.

In de patentomschrijving lees je dat Google via een ingenieus systeem gaat bepalen en weergeven, hoe ver jij en anderen staan in een boek bijvoorbeeld. Een beetje zoals boekensite Goodreads dat nu al doet. Zo zie je de voortgang van anderen, en dat kan je aanmoedigen om synchroon met je vrienden te lezen, stelt Google.

Als je een film pauzeert, weet Google dat

Het systeem gaat ook automatisch zoeken naar inhoudelijke spoilers. Als een andere lezer al verder zit als jij in een boek en dingen op Facebook post die tot in jouw fase van het boek nog niet voorgekomen zijn, zal Google dat opmerken en de post blokkeren. Je krijgt dan een waarschuwing dat de post mogelijk spoilers bevat en wordt eerst gevraagd te bevestigen of je het bericht toch wil lezen of niet.

De ‘spoilerverwijderaar’ van Google beperkt zich niet tot boeken. Google is overal. Als je een video op YouTube pauzeert bijvoorbeeld, weet Google dat. Of kijk maar naar Google Chromecast, Google’s nieuwste streamingsnufje. Als je via Chromecast naar Netflix of gewoon tv kijkt, kan Google zo ook je voortgang bijhouden en de spoilers op de sociale media wegfilteren.

Privacy in ruil voor spoiler alerts?

En het gaat nog verder. Hoe meer je leest in Google’s plannen, hoe meer je – spoiler alert! – ziet dat de zoekgigant echt overal wil gaan neuzen om je voor spoilers te behoeden.

In het patent staat te lezen dat het bedrijf ook je e-mail, berichten en comments etc. wil scannen op bepaalde sleutelwoorden. Je kan mogelijk zelfs aangeven wie van je Facebook- of Google+ -vrienden je extra in ‘t oog wil houden of op wie je vertrouwt volledig spoilervrij te zijn.

Mogelijk gaat de privacydiscussie hier weer parten spelen. Want je zal duidelijk een groot deel van je online privacy moeten afstaan, als je zorgeloos series wil blijven kijken. Let wel: het gaat hier voorlopig nog maar om een patent. Het kan nog wel even duren eer de technologie op punt staat en Google er mee naar buiten komt. Toch op je hoede blijven dus als je de komende weken op Facebook zit. Winter is coming!

Bron: Mashable.com

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810