Het Olga Leyers-syndroom: slimme vrouwen zijn intimiderend

Het Olga Leyers-syndroom: slimme vrouwen zijn intimiderend

En als ze dan nog eens piepjong en bloedmooi zijn, is iedereen collectief in de war. Some girls have all the luck? Ja, echt wel. Misschien is het tijd om je daarbij neer te leggen.

Olga Leyers, jongste telg van het BV-geslacht Leyers – papa Jan en zusje Ella zijn alvast bekende voorgangers – is slechts 19 jaar oud, studeert rechten en veegt momenteel de vloer aan met types zoals Axel Daeseleire, in het veertiende seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld (DSMTW for future reference).

Olga is niet enkel verbazingwekkend slim gezien haar jonge leeftijd, ze heeft een spontaneïteit en charme waar de camera van smult. Noem het goede genen, noem het ervaring. Ze passeerde eerder al eens op uw beeldbuis op VTM Kazoom waar ze onder andere het programma Baas in Huis co-presenteerde.

Hoe het ook zij, deze combinatie van factoren levert haar niet enkel goede prestaties op in een televisiequiz-show, iets wat FYI niet voor iedereen een gegeven: eerder klapten meer ‘ervaren’ en oudere mensen zoals Tomas De Soete al toe als een oester en schreven hierbij The Summer of 69 toe aan … Bon Jovi. Jawel.

Het levert haar ook hevige tegenkanting op. Twitter deelde zoals de Rode Zee in twee. Mensen (mannen) die met haar wilden trouwen en mensen die haar ontwapenende lach niet meer konden aanhoren, naar de Nurofen grepen, vonden dat ze het cadeau kreeg en all-round haattweets de wereld in stuurden.

Olga trok er zich er geen moer van aan en Danira Boukhriss Terkessidis, wie eenzelfde lot beschoren was in het vorige seizoen van DSMTW, sprong voor haar in de bres. Ze stuurde een hartje richting Twitter-land en spoorde haters tot wat liefde aan. Ook Linda De Win mocht er indertijd tijdens haar deelname op DSMTW aan geloven, toen ze net iets te vaak correct antwoordde

Wat is er toch met die slimme vrouwen?

In 2015 verrichtten de universiteiten van Buffalo, Californië en Texas een onderzoek waaruit bleek dat mannen wel degelijk beweren slimme vrouwen aantrekkelijk te vinden en er eentje te willen leren kennen, maar dit in de praktijk helemaal niet zo uitvoeren. Wanneer er bijvoorbeeld aan de mannelijke proefpersonen werd aangekondigd dat ze zouden kennismaken met een vrouw met een hoger IQ, haakte het merendeel van die mannen af.

Ze vonden het allemaal fijn en interessant zolang de slimme(re) vrouw in kwestie op een veilige afstand bleef. Conclusie van dit onderzoek: slimme vrouwen zijn, van dichtbij, intimiderend.

Ze vonden het allemaal fijn en interessant zolang de slimme(re) vrouw in kwestie op een veilige afstand bleef. Conclusie van dit onderzoek: slimme vrouwen zijn, van dichtbij, intimiderend.

Terwijl mannen geloofd worden om de goede prestaties die ze neerzetten en er quasi collectief naar streven om als succesvol en intelligent ervaren te worden, lijkt het erop dat de maatschappij nog steeds meent dat vrouwen zich beter schikken in een low profile attitude.

Ze dienen zich daarenboven ook te schikken in een lager loon. Zelfs in IJsland, koploper in de gelijkheid der seksen-strijd, verdienen vrouwen in eenzelfde functie als hun mannelijke collega’s, nog steeds 14 procent minder. Daarom legden zij op dinsdag 25 oktober collectief het werk neer om 14u38. 14 procent minder verdienen? Okay, veertien procent minder werken. Ter info: in België verdienen vrouwen 22 procent minder…

Ladies, vergeet niet: This is a man’s world….but it would be nothing, without a woman.

Misschien moeten we dat eens allemaal op z’n Olga’s gaan bewijzen.

Gesponsorde artikelen