Het oudste sperma ter wereld wordt nog steeds (succesvol) gebruikt

Het oudste sperma ter wereld wordt nog steeds (succesvol) gebruikt

Hoe lang kan je ingevroren sperma gebruiken? Als we de resultaten van één experiment mogen geloven, ruim vijftig jaar. Het sperma van een ram dat in 1968 ingevroren werd, is succesvol gebruikt om 34 merinoschapen zwanger te maken.

We weten intussen allemaal hoe in vitro-fertilisatie werkt, maar hoe lang je ingevroren sperma kan gebruiken, daar stellen wetenschappers zich wel nog vragen bij. De eerste in-vitrobaby is dan wel al veertig jaar oud, de techniek wordt bij dieren al enkele jaren langer gebruikt. En nu weten we dus ook dat je perfect sperma van vijftig jaar oud kan gebruiken.

34 schaapjes

Prof. Simon de Graaf voerde aan de universiteit van Sidney het experiment uit. Het sperma van een schaap van vijftig jaar geleden werd er gebruikt om merinoschapen te bevruchten. Er werden 34 schaapjes geboren uit het sperma van de ram, die intussen al lang op de eeuwige grasvelden rondloopt. Daarmee werd ongeveer 60% van de schapen zwanger.

Deze Nederlanse fertiliteitsarts gebruikte gewoon z’n eigen sperma.

Opvallend: je zou denken dat vijftig jaar oud sperma minder goed functioneert, maar het aantal schapen dat ‘bevrucht’ werd met het sperma en succesvol een babyschaap ter wereld bracht, ligt even hoog als bij sperma dat slechts 12 maanden oud was.

De Graaf zag ook bij de pasgeboren schaapjes dat ze enkele specifieke kenmerken van de ram met zich meedroegen. Het gaat om een ‘rimpel’ in het lijf van de ram die nu niet vaak meer voorkomt bij merinoschapen.

Vijftig jaar oud sperma

Het sperma van de ram werd bewaard in kleine vaten met vloeibare stikstof op bijna -200 graden celsius. Nadat het spermastaal ontdooid werd, testte het team de spermacellen op mobiliteit, kwaliteit en dna-integriteit. Die bleek opvallend goed te zijn en dus werd het sperma gebruikt om schapen te bevruchten. Er was geen opvallend verschil tussen spermastalen van vijftig jaar en twaalf maanden oud.

Hebben we binnenkort zelfs nog sperma nodig? De eerste embryo’s ontstaan uit stamcellen, zijn een feit.

Voor wie het interesseert: het sperma was afkomstig van een familie boeren in Yass Plains, een dorp in New South Wales, Australië. Zij lieten het sperma van vier van hun rammen invriezen vijftig jaar geleden. De gelukkige (intussen overleden) vader is Sir Freddie, geboren in 1963.

Voor menselijk sperma bestaat er momenteel geen ‘houdbaarheidsdatum’, er zijn al zwangerschappen ontstaan uit sperma van 15 en 20 jaar oud.

pixabay

Gesponsorde artikelen