Het “probleem Kris Peeters”: zijn persoonlijke carrièreplanning maakt onderhandelingen zo moeilijk

Het “probleem Kris Peeters”: zijn persoonlijke carrièreplanning maakt onderhandelingen zo moeilijk

Tegen 21 juli hopen de onderhandelaars voor de Vlaamse regering wel degelijk een akkoord te hebben. Alleen is het voorlopig nog steeds “stop and go” tussen CD&V en N-VA. En dat heeft alles te maken met Kris Peeters himself. De N-VA heeft haar zinnen gezet op het Vlaamse leiderschap, en Hilde Crevits staat klaar om Onderwijs te nemen en vice-minister-president te worden. Nu alleen nog Peeters meekrijgen in dat scenario.

Neen, het gaat niet echt lekker in die Vlaamse onderhandelingen. Ja, het lekt als een zeef over de spanning die er is tussen de twee grote Vlaamse partijen. En neen, 11 juli, de Vlaamse feestdag, als einddatum van die onderhandelingen is langs geen kanten meer haalbaar.

Maar tussen al die negativiteit door, toch ook het optimisme. 21 juli, de nationale feestdag, is wel haalbaar. Want het fundamenteel vertrouwen tussen CD&V en N-VA is er. De manifeste weigering van CD&V om in een coalitie met N-VA te gaan op Vlaams niveau, zonder een federale deal rond te hebben, is weg. Bij de christendemocraten is het gevoel dat N-VA Vlaams toch incontournable is, zelfs oude krokodil Mark Eyskens stelde dat afgelopen weekend met zoveel woorden. Maandag werd het tijdens interne CD&V-meetings nog bevestigd: ja, het wordt een Vlaamse coalitie N-VA/CD&V.

Vlaams onderhandelen, dat is “stop and go”

Wat wringt er dan nog? Wel, de personeelskwestie rond Kris Peeters ligt moeilijk, zo valt bij onderhandelaars op te tekenen: “Het is steeds opnieuw stop and go, al naargelang de perspectieven van Peeters federaal weer eens keren.” Peeters zit, doordat federaal de boel quasi stilligt, compleet in het ijle. Hij is de kandidaat-premier van CD&V, dé man die het federale moet gaan leiden. Alleen is er geen premierschap voor Peeters in het vooruitzicht. Het is nog maar zeer de vraag of dat er ooit komt, want zonder cdH federaal aan tafel lijkt dat erg moeilijk. 

Tegelijk blijft Peeters ook de man die Vlaams de onderhandelingen leidt voor CD&V. Alleen wijst alles er hoe langer hoe meer op dat N-VA de post van minister-president gaat claimen. Daar hebben ze, zeker mathematisch, ook recht op: de 43 Vlaamse N-VA-zetels overschaduwen de 27 CD&V-zitjes zwaar. Federaal heeft N-VA geen enkele ambitie om de premier te leveren, Vlaams wilt Geert Bourgeois absoluut het Martelarenplein. 

Geen gigantisch empathisch vermogen aanwezig

Wat dan met Peeters? Als die regering gevormd wordt tegen de 21ste juli, moet CD&V wel kleur bekennen. Nu al tekenen zich de contouren af: Hilde Crevits, die persoonlijk erg sterk scoorde, is in een regering Bourgeois I de droomkandidate voor CD&V om vice-minister-president te worden. ACW-signatuur als tegengewicht voor de N-VA, en met Onderwijs als haar droomportefeuille. Die post, budgettair de zwaarste, komt traditioneel de tweede partij in de Vlaamse regering toe. Betrokkenen wijzen erop dat Crevits zich warm loopt en graag voluit wil gaan. Maar Peeters loopt dus wat in de weg: hij zit wel volop mee te onderhandelen, maar eigenlijk gaat niemand er vanuit dat hij nog in die Vlaamse regering belandt. 

Tussen Bourgeois en Peeters zit het, omwille van bovenvermelde redenen onder meer, ook niet zo lekker. “Het empathisch vermogen van beiden is niet legendarisch groot. Geert heeft af en toe moeite om Kris goed te lezen. Dat leidt dan tot onnodige wrijvingen”, stelt een betrokkene vast. Hoe dan ook: tussen Bourgeois en Jo Vandeurzen of Hilde Crevits loopt het merkbaar vlotter. Bij N-VA merken ze de spanning bij CD&V over de rol van Peeters ook: “Het is lastig. Wij proberen deelakkoorden te maken, maar Peeters heeft moeite af te kloppen. Dan moet hij terugkoppelen, wordt teruggefloten. Maar je kan niet steeds met alle acht rond tafel, soms moet je met twee.”

Lijst met knelpunten: wie klaart ze uit?

De onderhandelaars van CD&V en N-VA hebben samen de hele lijst zogenaamde “knelpunten” nu opgesteld, bedoeling is dat die stapsgewijs wordt afgewerkt. Die lijst kwam tot stand door over elk deelonderwerp een tête–à–tête tussen de CD&V- en N-VA-onderhandelaar te houden. Vandaar ook dat Peeters en Bourgeois maandag 4 uur samen doorbrachten. Maar anderen zaten dus ook apart. 

En nu moeten de knopen worden doorgehakt, mogelijks opnieuw onder vier ogen tussen de twee sterkhouders. Logischerwijs zou het dus Crevits zijn, die met Bourgeois die oefening doet, gezien haar toekomstige rol. Maar dat laat Peeters echt niet toe. Maar vroeg of laat moet hij kleur bekennen natuurlijk. En dat is voorlopig lastig: het Vlaamse minister-presidentschap versus het federale premierschap, het blijft het verhaal van de tien vogels in de lucht versus één in de hand. Laat het duidelijk wezen: N-VA heeft voorlopig de fermste hand op die Vlaamse vogel.

Gesponsorde artikelen