Het regent witte konijnen bij Open Vld: Verhofstadt heeft er twee, Maggie komt ook nog met ééntje

Het regent witte konijnen bij Open Vld: Verhofstadt heeft er twee, Maggie komt ook nog met ééntje

Open Vld blijft verder drastisch vernieuwen op haar kieslijsten. Want op tal van verkiesbare plekken duiken er nieuwe namen op. Straks zitten tussen de Open Vld-parlementsleden  namen als Sihame El Kaouakibi, Christian Leysen, Veli Yüksel en mogelijk Alicia Gescinska. En het houdt niet op: ook Maggie De Block (Open Vld) wil met een “straffe naam” uitpakken.

Wie biedt meer?

Dat is een beetje het spelletje bij Open Vld, tussen de voorzitter, Gwendolyn Rutten, en haar verschillende lijsttrekkers, die elk verantwoordelijk zijn voor hun lijsten, om de partij te vernieuwen, verfrissen en vervrouwelijken.

De laatste bij Open Vld die de uitdaging aangaat, is Maggie De Block. Zij wil deze week, voor haar lijst voor de Kamer in Vlaams-Brabant, uitpakken met alweer een wit konijn. Het zou ook alweer een vrouw zijn, en iemand die “heel straf gaat scoren”, zo is binnen Open Vld te horen. Maar voorlopig is het absolute windstilte over de naam: enkel De Block en Rutten zelf weten wie het is, is te horen.

De derde plek in Vlaams-Brabant is in principe een zekere plaats: De Block haalde in 2014 vier zetels binnen. Het belooft de race tussen onder meer Theo Francken (N-VA), Koen Geens (CD&V), en Maggie De Block (Open Vld) nog wat extra pigment te geven.

Wesenbeek en Gescinska

Ook Guy Verhofstadt doet niet onder voor z’n blauwe collega’s en pakt als Europese kopman uit met compleet nieuwe namen in de politiek: hij komt met een paar verrassende namen voor zijn lijst, en toch niet van de minste. Zo is er voormalig VTM-boegbeeld en huidige Kanaal Z-presentatrice Lynn Wesenbeek, die de Europese lijst gaat duwen. En op plaats drie staat Canvas-vedette, filosofe en schrijfster Alicja Gescinska. Plus, Verhofstadt heeft zelfs de ex-Europees Commissaris Neelie Kroes op z’n lijst gekregen, op een onverkiesbare plaats weliswaar.

Vraag is overigens of Wesenbeek of Gescinska verkozen raken: het is lang niet zeker dat Open Vld haar derde Europese zetel kan behouden. Na Verhofstadt krijgt zijn vertrouwelinge Hilde Vautmans de nummer twee op de lijst. Maar volgens de peilingen zou Groen met die derde zetel gaan lopen, tenzij Verhofstadt zijn partij in Europa naar een hoger resultaat krijgt. Dan is het de vraag of Wesenbeek met haar naamsbekendheid genoeg voorkeurstemmen krijgt om over Gescinska te springen.

Leysen en Kaouakibi

De zoektocht naar witte konijnen was het felst in Antwerpen, zodanig zelfs dat federaal minister Philippe De Backer de handdoek in de ring gooide. Daar heeft Open Vld als lijsttrekker nu Christian Leysen voor de Kamer, en als nummer twee voor het Vlaams parlement Sihame El Kaouakibi. Bedoeling was dat die laatste de Kamerlijst zou trekken, maar ze weigerde uiteindelijk: de Vlaamse bevoegdheden liggen haar gewoon veel meer, en ze wilde nog haar eigen activiteiten verder kunnen zetten. Ook weervrouw Jill Peeters bedankte uiteindelijk voor de lijst voor de Kamer. Leysen, wiens passage voor Open Vld in de Antwerpse gemeenteraad geen succes was, werd uiteindelijk dan van stal gehaald als ‘nieuwkomer’.

Ook in Oost-Vlaanderen heeft Alexander De Croo al een ‘wit konijn’ op een strijdplaats: Veli Yüksel komt over van CD&V en moet die vierde zetel voor de liberalen veilig stellen. In stilte hoopt De Croo zelfs op meer: als Open Vld groot genoeg blijft, is zelfs een vijfde zetel mogelijk. In Limburg is er dan weer ook voor Patrick Dewael (Open Vld) een wit konijn: Grete Remen, die overkwam van N-VA en de eerste opvolgersplaats krijgt op de lijst.

epa

Gesponsorde artikelen