Het schandaal bij Samusocial raakt de medewerkers rechtstreeks, en dat “tot in hun privéleven”

Het schandaal bij Samusocial raakt de medewerkers rechtstreeks, en dat “tot in hun privéleven”

Medewerkers van de vzw Samusocial hebben rechtstreeks te lijden onder het schandaal. Zo krijgen ze regelmatig opmerkingen en beledigingen naar hun kop geslingerd. En dat voor mensen wiens job sowieso al niet echt makkelijk is. Wij konden praten met enkele medewerkers. “Vroeger waren we fier, nu heerst er vooral schaamte.” Qua boodschap kan dat wel tellen.

“Verschillende veldwerkers durven zelfs hun vest met Samusocial op niet meer aan”, vertelt een vakbondsafgevaardigde. Medewerkers en vrijwilligers hebben dan ook direct te lijden onder de oplichting van hun twee voormalige directeuren Yvan Mayeur en Pascale Peraïta. Beledigingen, opmerkingen, … hun werk, dat sowieso al “zeer stressvol” is, wordt niet meer op waarde geschat.

“Een aantal dagen geleden werd een bestelwagen van Samusocial tegengehouden bij een wegcontrole”, aldus diezelfde vakbondsafgevaardigde. “Wanneer de bestuurder aan de politie vroeg om toch te kunnen passeren, kregen ze niet een echt vriendelijke ‘trap het af’ naar hun hoofd geslingerd. Akkoord, Mayeur heeft de gehele Brusselse politie tegen zich in het harnas gejaagd, maar toch …”

“Een tsunami die hun leven overspoelt”

Hetzelfde verhaal bij Christophe Thielens, de communicatieverantwoordelijke van Samusocial. Al durft hij ons geen concrete voorbeelden te geven. “Om geen olie op het vuur te gooien”, klinkt het. Hij vermeldt wel dat de medewerkers er stilaan genoeg van hebben. Ze krijgen vooral veel opmerkingen van burgers, maar ook van mensen die geld geschonken hebben en nu vragen of hun geld wel goed en bij de juiste persoon is terechtgekomen. Erger nog, “we moeten dat rechtvaardigen aan onze eigen entourage. We steken daar enorm veel tijd in”, stelt hij. “Ook ik verlies daar veel tijd aan.”

Medewerkers van Samusocial willen dan ook dat de mediastorm zo snel mogelijk gaat liggen en dat ze zich weer kunnen gaan focussen op hun job. “Sommigen hebben erg geleden over de berichtgeving in de alle media. Er was geen ontsnappen aan. Het heeft bij sommige zelf geleid tot een echte tsunami die hun privéleven heeft overspoeld. Dus willen we niet langer verder ingaan op het verhaal. Want het is inderdaad een vicieuze cirkel.”

“Waren heel fier, nu heerst vooral schaamte”

En de medewerkers vrezen dat er nog meer lijken uit de kast zullen vallen. “We weten heel goed dat dit nog maar het begin is. Er zal nog een hele hoop uitkomen, onder meer door het onderzoek. Maar het is op dit ogenblik echt heel moeilijk”, legt Thielens uit. “We waren eigenlijk heel fier op wat we op het terrein konden teweegbrengen. Maar nu hebben we eerder een gevoel van schaamte. En dat gevoel is niet terecht. Want er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen wat er op bestuurlijk niveau gebeurt en wat er zich op het veld afspeelt. Dat moet zeker worden onthouden. Het is niet allemaal perfect natuurlijk, maar we zouden graag hebben dat het werk dat we de afgelopen jaren hebben gedaan centraal staat of op z’n minst toch wordt belicht.”

En gewerkt wordt er ook bij SamuSocial: zo blijkt uit het laatste jaarverslag van Samusocial dat er 220.126 overnachtingen werden aangeboden aan 6.296 mensen, waaronder 776 kinderen.

Gesponsorde artikelen