Het speelgoed in dit vluchtelingenkamp? De granaten en rubberen kogels die naar hen geschoten werden

Het speelgoed in dit vluchtelingenkamp? De granaten en rubberen kogels die naar hen geschoten werden

Geen poppen, Lego-blokken of puzzels, maar wel bussen traangas, onderdelen van granaten en rubberen kogels. Daar spelen kinderen in het Griekse vluchtelingenkamp Idomeni mee. Ze gebruiken de overblijfselen van het incident met de Macedonische politie van dit weekend ook om protestboodschappen te schrijven en te eisen dat de grens met Macedonië wordt geopend. 

Rubberen kogels, busjes traangas en onderdelen van granaten. Dat is het speelgoed van kinderen die vastzitten in het vluchtelingenkamp aan de Griekse grens. “Wanneer kinderen met bussen traangas en onderdelen van granaten spelen in plaats van met Pokémon-kaarten, weet je dat we te ver zijn gegaan”, vat iemand op Twitter de schrijnende situatie van het vluchtelingenkamp in Idomeni samen.

Die rubberen kogels, traangasflesjes en granaten zijn overblijfselen van een incident dat afgelopen zondag plaatsvond. Een grote groep vluchtelingen uit Idomeni probeerde met veel geweld de grens met Macedonië over te steken, maar werd gestopt door de Macedonische politie. Die zette traangas, rubberen kogels en granaten in. Daarbij vielen zeker 300 gewonden.

De kinderen gebruiken de overgebleven rubberen kogels en busjes traangas nu om te spelen en … om een boodschap over te brengen. “Thanks Skopia”, die woorden hebben de vluchtelingen ermee gevormd. Daarmee hopen ze hun vraag om rechtvaardigheid en om de grenzen te openen luider te laten weerklinken.

Momenteel zitten enkele duizenden vluchtelingen nog steeds vast in Idomeni omdat de Balkanroute, de belangrijkste route die vluchtelingen gebruikten om van Griekenland naar West-Europa te komen, gesloten werd. Dat besliste de Europese Unie na het akkoord met Turkije. Die ‘vluchtelingendeal’ moet de instroom van asielzoekers die van Turkije over zee naar Griekenland proberen te raken, doen afnemen.

Gesponsorde artikelen