Het ultieme metaloverzicht van 2013

Het ultieme metaloverzicht van 2013

2013 is een bewogen jaar voor metalliefhebbers, met als dieptepunt het overlijden van ‘onze’ Phil Baheux, drummer van Channel Zero. Met gitarist Jeff Hanneman van Slayer vertrekt nog een icoon naar ‘that great gig in the sky’, terwijl ook de onaantastbaar gewaande Lemmy Kilmister van Motörhead sukkelt met zijn gezondheid. Aan de positieve kant wordt zanger Randy Blythe van Lamb of God vrijgesproken voor een aanklacht van doodslag en bewijzen Avenged Sevenfold en Black Sabbath dat metal ook in de hitparades flink kan scoren. 

Januari

Het jaar begint met een opmerkelijke verschijning; niemand minder dan voormalig Metallica-bassist Jason Newsted meldt zich terug aan het metalfront onder de naam Newsted, een band waarin hij naast bassist ook zanger is. Zijn ep krijgt de veelzeggende naam Metal, een vlag die de lading helemaal dekt. De 50-jarge Jason is terug, en hij heeft er zin in!

Intussen zet Saille ons landje op de blackmetalkaart met het sterke Ritu.

Februari

Het rommelt bij Slayer: drummer Dave Lombardo vindt dat hij en de andere groepsleden te weinig verdienen en stelt zich vragen over hoe het bedrijf Slayer financieel werkt. Na een aanvaring met gitarist Kerry King daarover wordt Lombardo doodleuk vervangen tijdens de Australische tour.

getty

Lamb of God-zanger Randy Blythe moet in Tsjechië voor de rechter verschijnen. Hij wordt beschuldigd van doodslag na de dood van een fan op een concert in Praag in 2010. 

Anthrax kondigt aan dat gitarist Rob Caggiano opstapt. Hij zou zich meer willen bezighouden met zijn studiowerkzaamheden.

Bij Anthrax vallen ze even later van hun stoel wanneer Volbeat meldt dat Caggiano officieel is toegetreden tot de populaire Deense band. 

Maart

Voormalig Iron Maiden-drummer Clive Burr overlijdt aan complicaties die het gevolg zijn van de aandoening multiple scleroris. Burr, die onder meer drumde op klassieker The Number of the Beast, werd 56. Ex-Maiden-zanger Paul Di’Anno ging eerder dit jaar trouwens op pensioen.

In Tsjechië wordt Lamb of God-zanger Blythe vrijgesproken van alle aanklachten. Volgens drummer Chris Adler kostte de grap de band wel meer dan een half miljoen dollar aan gerechtskosten. “De groep is bankroet en er is zelfs geen geld meer voor lonen,” zegt Adler. 

getty

Het Antwerpse Bliksem lanceert het veelbelovende debuutalbum Face the Evil. Het West-Vlaamse Dyscordia laat de wereld kennismaken met Twin Symbiosis.

April

Deftones-bassist Chi Cheng sterft aan complicaties die het gevolg zijn van het auto-ongeluk waarin hij betrokken geraakte in 2008. Hij vloog bij een botsing als passagier uit de wagen omdat hij geen gordel droeg, en lag sindsdien in coma. Hij werd 42.

Ozzy Osbourne, die zegt maar liefst negen jaar nuchter te zijn geweest na een leven vol drank en drugs, geeft toe hervallen te zijn in beide slechte gewoontes. Hij doet dat nadat uitlekte dat zijn vrouw Sharon en hij op het punt stonden te scheiden. Osbourne schrijft op 16 april op zijn Facebookpagina dat hij gedurende anderhalf jaar opnieuw dronk en drugs nam, maar dat hij 44 dagen nuchter is. Over de drugs zegt Sharon in een talkshow dat het gaat om voorgeschreven medicijnen.

Tot een rechtbank uitmaakt wie precies recht heeft op de bandnaam Queensrÿche, lopen twee versies van de band rond. De versie met Geoff Tate brengt Frequency Unknown uit.

Het Belgische Steak Number Eight presenteert The Hutch.

Mei

De metalwereld reageert vol ongeloof op het overlijden van Slayer-icoon Jeff Hanneman. De gitarist had al een hele tijd gezondheidsproblemen, en kon de voorbije jaren niet met de band op tournee nadat hij in 2011 werd besmet met een vleesetende bacteriële infectie. De ziekte necrotiserende fasciitis, die hij opliep door een spinnenbeet, nestelt zich onder de huid en vernietigt huid-, spier- en vetweefsel. Door de besmetting moest Hanneman bijna zijn arm laten amputeren. Leverfalen wordt hem uiteindelijk fataal. 

getty

Eind mei mag drummer Lombardo zijn drumkruk trouwens officieel overdragen aan die andere Slayer-oudgediende Paul Bostaph.

Zanger Tim Lambesis van As I Lay Dying en Austrian Death Machine wordt gearresteerd terwijl hij een undercoverdetective wil inlijven om zijn vrouw te vermoorden. Die vroeg in september 2012 de scheiding aan, en zou Lambesis hebben verboden hun drie kinderen nog te zien. De zanger pleit onschuldig en wordt vrijgelaten voor de borgsom van een slordige twee miljoen dollar. 

Uriah Heep-bassist Trevor Bolder bezwijkt aan alvleeskanker. Bolder, die ook in David Bowies begeleidingsgroep The Spiders from Mars speelde, werd 62.

Juni

Het Britse Classic Rock-magazine meldt dat Motörhead-frontman Lemmy Kilmister recent een defibrillator kreeg ingeplant na hartproblemen.

getty

13 van Black Sabbath verschijnt, mét Ozzy Osbourne maar zonder drummer Bill Ward. De eerste studioplaat van de heren in 35 jaar debuteert op nummer een in de Amerikaanse Billboard 200 en stoot een week later ook naar de eerste plaats in de Britse charts. Dat is maar liefst 43 jaar na Black Sabbaths vorige Britse nummer een-notering, met Paranoid in 1970.

Intussen meldt dat andere Queensrÿche, de versie met Todd La Torre, zich met de veelzeggende albumtitel Queensrÿche.

Juli

Phil Anselmo, zanger van Down en wijlen Pantera, brengt onder de naam Phil H. Anselmo and the Illegals nieuw werk uit, maar het erg brute Walk Through Exits Only breekt niet echt potten.

Jason Newsted, die ondanks een stevig optreden op Graspop zijn marquee half zag leeglopen, kan zijn aankomende (en overigens prima) cd Heavy Metal Music interviewgewijs amper promoten omdat hij zijn stem naar de knoppen heeft gezongen. Er is maar één Lemmy he Jason.

Augustus

Tien augustus 2013 is een donkere dag voor de Belgische metalwereld. Drummer Phil Baheux van Channel Zero overlijdt plots aan een aderbreuk. De overgebleven groepsleden brengen enkele dagen later op het Brussels Summer Festival een akoestische hommage aan de goedlachse reus, die amper 45 werd.

Lemmy Kilmister, die een reeks optredens met Motörhead afzegde wegens gezondheidsproblemen, wil toch per se spelen op Wacken Open Air in Duitsland. Geen slimme zet, zo blijkt: de 67-jarige bassist en zanger moet na een halve set het podium verlaten en komt niet meer terug. “Motörhead will be back, don’t you worry!”, tweet gitarist Phil Campbell onder meer. 

Maar er is ook goed nieuws: het catchy Hail to the King van Avenged Sevenfold knalt naar de eerste plaats in de Amerikaanse Billboard 200-hitparade. Het is zo het tweede album van de band dat bovenaan de lijst belandt, en het eerste dat ook de Britse albumchart aanvoert. De plaat scheert verder nog hoge toppen in Canada, Braziië, Finland, Ierland en Duitsland.

getty

Ook opmerkelijk: op dezelfde dag brengen de eerste en de huidige zangeres van Nightwish een eigen album uit: Floor Janssen lanceert met ReVamp Wild Card, terwijl Tarja Turunen onder eigen naam Colours in the Dark uitbrengt. Het is verleidelijk om ‘catfight’ te roepen, maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de dames allebei prima platen afleveren.

Metallica presenteert de 3D-film Metallica: Through the Never.

September

De heropgerichte cultgrootheid Carcass is na heel wat noeste arbeid op de planken ook terug op plaat, en wel met Surgical Steel, een cd die inslaat als een bom.

Ook in ons land vallen bommen, met Downpours of Disapproval van Crimson Falls, Chapter IIX – The Odyssey of Eternity van In-Quest en Daily Demons van Toxik Shock. 

Oktober

Met Lemmy terug op post laat Motörhead het toepasselijk getitelde Aftershock op de wereld los. Het opnieuw herenigde Metal Church doet het met Generation Nothing.

Brian ‘Head’ Welch is nu ook op plaat terug bij Korn op de cd The Paradigm Shift. De medeoprichter en gitarist was van 2005 tot 2012 uit de band, onder meer omdat hij zich had bekeerd tot het christendom. De beste man heeft nu dan toch écht het licht gezien.

getty

November

Ozzy Osbourne zegt aan magazine Revolver dat zijn hernieuwde drang naar drank en drugs niets te maken had met de reünie van Black Sabbath. “Ik ben een alcoholicus,” geeft hij toe. “Het is mijn ziekte.” Volgens Ozzy is het noodzakelijk dat hij naar AA-bijeenkomsten blijft gaan omdat hij zich anders wijsmaakt dat hij één pintje, één joint of één lijntje wel aankan, iets wat niet het geval is. “Ik weet niet hoe het komt,” zegt hij. “Ik ben mijn eigen grootste vijand.”

Meggan Lambesis, de vrouw van Tim Lambesis (As I Lay Dying) eist in een burgerlijke rechtszaak twee miljoen dollar van haar voormalige geliefde.

December

Speedmetalband Evil Invaders wint het Limburgs rockconcours Limbomania en zo 2.500 euro.

Drummer Joey Jordison verlaat Slipknot.

Acteur Christopher Lee, bekend van onder meer zijn rollen als Dracula, Saruman en Count Dooku, scoort nog een metalen kersthit met ‘Jingle Hells’. De beste man is al 91, maar je zou zweren dat ie nog maar 75 is.

Metallica geeft een optreden op Antarctica en kondigt aan op Werchter verzoeknummertjes te spelen. 

Gesponsorde artikelen