Het ultieme zitje aan het raam: buren van Boeing willen dit SkyDeck bovenop vliegtuigen installeren

Het ultieme zitje aan het raam: buren van Boeing willen dit SkyDeck bovenop vliegtuigen installeren

Bij Windspeed Tech zijn ze het beu om tijdens lange vluchten opgesloten te zitten in de lange buis die de cabine van een vliegtuig eigenlijk is. En daarom hebben ze het SkyDeck ontwikkeld, wat reizigers het ultieme raamzitje moet aanbieden. 

“Op een lange vlucht zit je eigenlijk urenlang in een buis naar buiten te kijken door piepkleine raampjes, terwijl er zo veel te zien is.” Dat was het uitgangspunt van Windspeed Tech om een nieuw soort zitje voor vliegtuigen te bedenken. Futuristisch? Misschien, maar Airbus en Boeing hebben al hun interesse laten merken.

Windspeed Tech is gevestigd in het Amerikaanse Everett. Als die naam je bekend in de oren klinkt, dan is dat waarschijnlijk omdat je weet waar Boeing gevestigd is. De gigantische fabriekshallen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer bevinden zich letterlijk aan de overkant van de weg waar Windspeed Tech gevestigd is. En Boeing heeft volgens SkyDeck-bedenker Shakil Hussain al wel degelijk z’n interesse laten blijken. Niet alleen Boeing, maar ook de Franse concurrent Airbus zou geïnteresseerd zijn.

Klant nodig

Het is dan ook wel een interessant concept, zo’n zitje in het dak van het vliegtuig. Maar voorlopig is het ook nog niet meer dan een concept. “Nu hebben we enkel nog een klant nodig om van concept naar commercieel product te gaan”, aldus Bruce Stewart van Windspeed aan Mashable. En dan zou 18 maanden later het eerste toestel met een SkyDeck door de lucht klieven, of toch als alles volgens plan verloopt. “De installatie zou ongeveer drie maanden duren, en testvluchten ook nog enkele weken.”

Het SkyDeck zou tussen de 8 en 25 miljoen dollar kosten, afhankelijk van het type toestel. Volgens Stewart zou zo’n ultiem raamzitje bij een privéjet dus rond de 8 miljoen schommelen, maar een Boeing 747 zou bijvoorbeeld aan de andere kant van het spectrum uitkomen. “Dat is veel complexer, en er is nood aan een pak meer materiaal.” Het SkyDeck zou overigens bestaan uit dezelfde hoogwaardige materialen waar de supersonische gevechtsvliegtuigen mee uitgerust zijn. Je moet dus geen schrik hebben om plots scheurtjes te zien.

Gesponsorde artikelen