Het verdere WK van de Rode Duivels hangt misschien af van lottrekking, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Het verdere WK van de Rode Duivels hangt misschien af van lottrekking, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Het WK voetbal kan donderdag voor de Rode Duivels een vreemde wending krijgen. Dan spelen de Belgen tegen Engeland voor winst in groep G, maar bij een gelijkspel is het misschien een simpel lotje dat bepaalt wie groepswinnaar wordt. Maar hoe verloopt zo’n lottrekking? En is groepswinst wel de beste optie?

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

De Rode Duivels zijn uitstekend aan het wereldkampioenschap voetbal in Rusland begonnen. België won eenvoudig van Panama met 3-0 (lees hier meer over die match) en pakte ook tegen Tunesië uit met een 5-2 overwinning (dat verslag lees je hier).

Maar ook Engeland is in vorm. Het won met 2-1 van Tunesië en een boekte indrukwekkende 6-1 tegen Panama. En zo hebben de Engelsen ook 6 punten, 8 doelpunten gescoord en 2 doelpunten tegen gekregen, net als België dus.

België – Engeland voor groepswinst

Donderdag spelen de Rode Duivels en de Three Lions om 20 uur tegen elkaar voor winst in groep G. Als er een ploeg weet te winnen is die uiteraard zeker van de eerste ploeg, maar bij een gelijkspel wordt het een pak ingewikkelder.

Dan blijven beide ploegen uiteraard met evenveel punten, een gelijk doelsaldo en evenveel gemaakte doelpunten staan. En door het gelijkspel kan ook het onderlinge duel tussen beide landen niet bepalen wie bovenaan eindigt.

Gele en rode kaarten …

Het FIFA-reglement leert ons dat de zogenaamde fairplaypunten in zo’n geval beslissen. Die punten worden toegekend op basis van gele en rode kaarten: -1 punt voor een gele kaart, -3 voor twee keer geel en dus rood, -4 voor een rechtstreekse rode kaart en -5 voor een gele kaart en daarna een rechtstreekse rode kaart.

Voorlopig zijn beide teams vrij braaf geweest op het WK met twee gele kaarten voor Engeland en drie voor België. Thomas Meunier, Jan Vertonghen en Kevin De Bruyne kregen een gele kaart in de wedstrijd tegen Panama van de strenge Zambiaanse scheidsrechter van dienst. Daardoor staat Engeland op dit moment bovenaan groep G.

… of toch een lotje trekken?

Om groepswinnaar te worden, kan een gelijkspel tegen Engeland dus voldoende zijn voor België. Dan moeten onze Rode Duivels er wel voor zorgen dat de Engelsen twee gele kaarten (of een rode kaart) meer pakken dan zijzelf. Als België en Engeland gelijkspelen en die laatste pakken één gele kaart meer dan België dan moet er geloot worden voor de groepswinst.

Zo’n loting wordt op dezelfde manier uitgevoerd als de loting voor een tornooi. Twee ballen met in elk een papiertje van een van de twee landen gaan in een kom en een medewerker van het organiserend comité kiest één balletje. Het getrokken land krijgt de groepswinst. Dit ongetwijfeld langgerekt showspel zal uiteraard live uitgezonden worden op televisie.

Onschuldige kiest Nederland of Ierland

Dat zo’n situatie uiterst zeldzaam is, spreekt voor zich. In het verleden kwam het op het wereldkampioenschap voetbal nog maar één keer eerder voor dat er een naam moest getrokken worden om te bepalen wie waar eindigde in zijn groep.

Het WK in 1990 kreeg die primeur. Engeland won toen groep F waarin Egypte als laatste eindigde. Tussenin stonden Ierland en Nederland. Beide landen speelden drie keer gelijk, scoorden twee keer en kregen uiteraard ook twee tegendoelpunten. Naar kaarten werd toen nog niet gekeken.

Sepp Blatter verzorgt de loting

Vlak na het fluitsignaal van de laatste groepswedstrijd, een 1-1 gelijkspel tussen Ierland en Nederland, gingen beide landen de balletjes in. Het was Sepp Blatter, toen secretaris-generaal van de FIFA en later als voorzitter betrokken bij allerhande corruptieschandalen, die de loting leidde.

Ierland was uiteindelijk de gelukkige, al ging Nederland ook door naar de achtste finales omdat er toen maar zes groepen waren en de beste derdes dus ook naar de knock-outfase mochten. Daar werden ze uitgeschakeld door het sterke West-Duitsland, terwijl Ierland nog een ronde wist te overleven tegen het veel zwakkere Roemenië.

Canada beleeft sprookje na kop of munt

Een eventuele lottrekking tussen België en Engeland zou dus vrij uniek zijn. Op andere tornooien kwam zoiets in het verleden wel al voor, soms zelfs met grote gevolgen. Het meest opvallende voorbeeld daarvan is ongetwijfeld de situatie van Canada in 2000 tijdens de Gold Cup. Dat is het kampioenschap voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en eventuele gastlanden.

De Canadezen stonden achttien jaar geleden na de poulefase gelijk op alle vlakken gelijk met Zuid-Korea en dus werd er kop of munt gedaan. Het lot was het Noord-Amerikaanse land gunstig gezind en zond het naar de kwartfinale. Daar begon het Canadese sprookje want na stuntzeges tegen Mexico (met huidig WK-ganger Rafael Marquez), Trinidad en Tobago en Colombia wonnen ze, tien dagen na de toss, het prestigieuze tornooi.

Worden Rode Duivels beter tweede?

Bouwen de Rode Duivels donderdag ook verder aan hun sprookje of moeten ze juist blij zijn met een tweede plaats in de groep. Zoals de situatie er nu voorstaat in de andere groepen zou België op die manier heel wat topfavorieten ontlopen. Bovendien zijn de verplaatsingen voor de volgende wedstrijden van de tweede in de groep van België en Engeland veel minder ver.

Uiteraard weet ook Engeland hoe de situatie in elkaar zit en kunnen zij ook beginnen rekenen. Mogelijk krijgen we donderdag dus een wedstrijd te zien tussen twee ploegen die liever niet winnen.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Gesponsorde artikelen