Left Right
scrollTop top

Het was te denken: oplichtster die geld aftroggelt van goedgelovigen mag voorbidden tijdens inauguratie Trump


Het was te denken: oplichtster die geld aftroggelt van goedgelovigen mag voorbidden tijdens inauguratie Trump

Paula White, Senior Pastor van New Destiny Christian Center in Apopka, Florida, notoir verkondigster van het “prosperity gospel” en de persoonlijke spriritiuele raadgeefster van Donald Trump, zal prominent deel uitmaken van de inauguratie van die laatste als president. Trump noemt haar “na mijn familie de belangrijkste persoon in mijn leven”. Dat zegt heel veel over wie Donald Trump is. Dit is waarom.

Paula White is naast leider van haar kerk met 25.000 zielen in de buurt van Trumps favoriete vakantiestek ook een televangelist, en ook één van de meest controversiële in de VS.

Dat komt omdat ze iets predikt dat het “prosperity gospel” heet. We kennen dat hier niet echt, dat welvaartsevangelie (ook wel succesevangelie of succeschristendom genoemd). Het is een christelijke leer die een grote mate van materiële rijkdom en gezondheid in dit leven belooft aan wie gelooft.

Mensen zoals Paula White vergoelijken hun geloof door een aantal bijbelteksten aan te halen. Zoals Maleachi 3:10: “Stel mij maar eens op de proef – zegt de HEER van de hemelse machten. Breng alle tienden naar mijn voorraadkamer, zodat er voedsel in mijn tempel is, en zie dan of ik niet de sluizen van de hemel voor jullie open en zegen in overvloed op jullie land laat neerdalen”. Of Filippenzen 4:19: “Mijn God zal uit de overvloed van zijn majesteit elk tekort van u aanvullen, door Christus Jezus.

De kernboodschap van Paula White is dat God wil dat mensen rijk zijn (tot daaraantoe) en dat “he makes them wealthy as a sign of his blessing and favor” (geld en rijkdom zijn een teken dat God je goedgezind is). Of: hoe rijker je bent, hoe meer God van je houdt.

Seeds

Je gelooft het niet? Check misschien eens de website van Paula White, die dus zoals gezegd, door Trump “na mijn familie de belangrijkste persoon in mijn leven” is genoemd.

Trump is, laten we eerlijk zijn, zeker niet de enige die valt voor die boodschap. Prosperity evangelists zijn populair en ze worden ook buiten de VS steeds populairder.

Welvaartsevangelisten als Paula White werken met iets dat ze seeds (zaadjes) noemen. Seeds is gewoon een ander woord voor geld dat je hen geeft. Wie een “seed offering” maakt, zal door de Heer terugbetaald worden met overvloedige rijkdom. (“If you make a seed offering the Lord will repay your generosity with bounteous riches.”)

Het werkt trouwens exponentieel: hoe groter je seed offering hoe groter het effect. Dat beloven de welvaartsenvangelisten echt letterlijk.

White gaat nog een stap verder dan de meesten: ze belooft op haar website dat wie zo’n seed offering doet (en dus geld stort aan haar) een persoonlijk antwoord van God zal ontvangen. (“When we receive your seed we have a very powerful Word from the Lord that we will send to you”).

Dat krachtig woord van God komt in de vorm van vijf DVD’s tenzij je niet genoeg geeft (er is een minimum van 50 dollar sowieso). In dat geval moet je het “very powerful word from the Lord” downloaden via het internet.

Er is trouwens niks gratis in de kerk van Paula White. Wie haar preken wil horen of lezen, moet die kopen. De populairste heet “Why God Wants You Wealthy”.

Er zijn gelukkig nog mensen die proberen iets te doen aan dit soort oplichterij. Zoals senator Chuck Grassley, die, als één van de kopstukken van de Senate Finance Committee, drie jaar lang achter White en een aantal van haar collega’s ging.

Tevergeefs, want er is jammer genoeg geen wet die verbiedt dat mensen hun geld aan dit soort oplichters geven. Omdat in de VS kerken en religieuze organisaties bovendien geen belastingen moeten betalen, is het ook erg moeilijk om te bewijzen dat er met het geschonken geld gesjoemeld wordt.

Trump: een diamant

Maar, en dat is opvallend, toen Grassley en zijn comité volop bezig waren met hun onderzoek naar oplichterij, vond Donald Trump het nodig om Paula White tijdens een interview met CNN de hemel in te prijzen: “Paula White is not only a beautiful person, both inside and out, she has a significant message to offer anyone who will tune in and pay attention. She has amazing insight, the ability to deliver that message clearly, as well as powerfully.

White was dan ook een supporter van het eerste uur toen Trump aankondigde voor het presidentschap te gaan. Dit is hoe ze Trump omschreef aan haar volgers: “a diamond that reveals a new facet each time it is turned in the light.”

En: “I can absolutely tell you that Mr. Trump has a relationship with God. He is a Christian, he accepts Jesus as his Lord and savior.”

White omschrijft haar relatie met Trump zo: “a 14-year conversation about God and love and a plethora of things.” Ze is vaak te gast bij Trump thuis, in zijn Trump Tower in New York.

Kate Bowler, een geschiedkundige en schrijfster van een boek dat mensen als Paula White ontmaskert (Blessed: A History of the American Prosperity Gospel), noemt dat geen wonder: “Ze is blond, schattig, draagt heel erg hoge hakken, veel make-up en vertelt mensen wat ze graag willen horen.”

En ze is rijk. Uit het onderzoek van de senaatscommissie blijkt dat ze naar schatting rond de 150 miljoen dollar per jaar verdient door goedgelovigen geld af te troggelen.

Kritiek dat Trump geen echte christen is, wuift ze weg. Want “he has shared with me how much he loves God and loves Jesus.”

John Oliver deed een schitterend stukje over mensen als Paula White:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  693.666
 • Aantal
  doden
  20.779