Het was vandaag de warmste 15 oktober sinds het begin van de metingen en het nazomeren is nog niet gedaan

Het was vandaag de warmste 15 oktober sinds het begin van de metingen en het nazomeren is nog niet gedaan

We hebben er even op moeten wachten, maar de ‘Indian Summer’ is dan toch in het land. Vandaag werd in Ukkel een temperatuur van 24,4 graden Celsius opgemeten. Goed voor een nieuw record!

24,4 graden werd het vandaag in Ukkel. Dat maakt het de warmste 15 oktober sinds het begin van de metingen in 1901. Het vorige record stond op 22 graden en werd gehaald in 1990. Deze zomerse temperatuur is opvallend hoog. Zeker als je het vergelijkt met de gemiddelde temperatuur op 15 oktober, die 15 graden bedraagt. De warme temperaturen die wij de laatste dagen krijgen zijn het gevolg van een hogedrukgebied dat meegekomen is met orkaan Ophelia, die vannacht de Ierse westkust zal bereiken.

Maar het is nog niet gedaan. Naar alle waarschijnlijkheid zal morgen ook het record voor 16 oktober van 1949 sneuvelen. In dat jaar werd het op 16 oktober 22,4 graden Celsius. Voor morgen wordt een temperatuur van 25 graden voorspeld. En daarmee wordt een nog groter record gebroken, zo laat weerman David Dehenauw weten aan VTM Nieuws. “Het is nog nooit boven de 25 graden Celsius geweest in de tweede helft van oktober. Dat zou alle records breken.”

Vanaf dinsdag is het echter gedaan met het warme weer. Het kwik zal dan niet meer hoger klimmen dan 20 graden en vanaf het tweede deel van de week zal het ook grijzer en regenachtiger worden.

Gesponsorde artikelen