Het WK-reglement: wat gebeurt er bij een gelijk aantal punten?

Het WK-reglement: wat gebeurt er bij een gelijk aantal punten?

We zijn nog maar halverwege de tweede speeldag van het wereldkampioenschap voetbal, maar toch moet er al duchtig gerekend worden. Vele grote landen lieten al steken liggen, en dus gaat het in vele groepen enorm spannend worden. Maar wat gebeurt er als landen met een gelijk aantal punten eindigen? Een scenario dat ook onze Rode Duivels misschien kan overkomen.

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Het regent verrassingen dit WK. Na het puntenverlies van toplanden zoals Argentinië, Brazilië, Spanje en Duitsland is de groepsfase op het WK spannender dan ooit. Ook voor die grote landen wordt het nu knokken tot de laatste speeldag. De kans bestaat dan ook dat er een hele hoop ploegen op een gelijk aantal punten zal eindigen. Maar hoe wordt dan beslist wie op welke plaats terechtkomt? Het is een vraag die ook de Rode Duivels bezighoudt. Want hoewel de kwalificatie voor de volgende ronde nu al een zekerheid lijkt, kan een eerste of tweede plaats een enorm verschil betekenen.

Rode Duivels

België heeft de eerste klip al geklaard door Panama met 3-0 te verslaan (lees hier meer over die overtuigende overwinning van de Belgen), maar ook Engeland staat nu op drie punten na hun nipte zege tegen Tunesië. Als de logica wordt gevolgd, zullen België en Engeland ook hun tweede groepsmatch, respectievelijk tegen Tunesië (alles dat je moet weten over de tweede tegenstanders van de Duivels vind je hier) en Panama, winnen.

Zo komen beide landen op zes punten. De onderlinge match zal dan moeten uitmaken wie er groepswinnaar wordt. Maar wat als die clash op een gelijkspel eindigt en de Rode Duivels en de Three Lions op een gelijk aantal punten uitkomen?

De klassering wordt als volgt bepaald, in volgorde van belangrijkheid:

  • het aantal punten
  • het doelpuntenverschil (het aantal gemaakte goals min het aantal tegengoals)
  • het aantal gemaakte doelpunten

De Rode Duivels staan momenteel op een doelpuntenverschil van +3 (3 gemaakte goals, 0 tegengoals), de Engelsen hebben door hun nipte overwinning op de eerste speeldag maar een doelpuntenverschil van +1 (2 gemaakte doelpunten, 1 tegengoal). De Duivels doen er dus goed aan om ook bij een voorsprong tegen Tunesië te blijven doordrukken en dat doelpuntenverschil dus nog uit te bouwen, willen ze groepswinnaar worden.

Als de Duivels de wedstrijd tegen de Engelsen aanvatten met een gelijk aantal punten en een hoger doelpuntenverschil volstaat een gelijkspel voor de groepswinst. Als ze die groepswinst al willen, want met de penibele situatie van verschillende toplanden in de andere groepen zou het voor België misschien wel een makkelijkere tegenstander opleveren als ze tweede eindigen (lees hier hoe dat kan).

Als er nog steeds een ex aequo is, wordt de volgorde bepaald op basis van:

  • het aantal bepaalde punten in de onderlinge wedstrijd(en) tussen de gelijkstaande landen
  • het doelpuntenverschil in die onderlinge wedstrijden (deze regel is uiteraard alleen relevant als er een ex aequo is met meer dan twee landen)
  • het aantal gemaakte goals in de onderlinge wedstrijden (opnieuw alleen toepasbaar als er meer dan twee landen gelijkstaan)
  • de meeste fair play-punten

Mocht België met een gelijk aantal punten, hetzelfde doelpuntenverschil en hetzelfde aantal gemaakte doelpunten starten aan de wedstrijd tegen Engeland en die wedstrijd eindigt op een gelijkspel, geldt dus de laatste regel: wie de meeste fair play-punten heeft, eindigt het hoogst.

Die fair play-punten worden toegekend op basis van gele en rode kaarten: -1 punt voor een gele kaart, -3 voor een onrechtstreekse rode kaart (na twee gele kaarten), -4 voor een rechtstreekse rode kaart en -5 na een gele en daarna rechtstreekse rode kaart (een speler kan maar één van deze strafpunten oplopen).

Voorlopig staat Engeland op -3 (na een gele kaart voor Kyle Walker in de openingswedstrijd), België heeft al 9 minpunten (zowel Jan Vertonghen, Thomas Meunier als Kevin De Bruyne kregen een gele kaart onder de neus geschoven tegen Panama).

Dat scenario lijkt onwaarschijnlijk, maar concreet betekent het dat Engeland zondagmiddag minstens drie doelpunten moet maken en met twee doelpunten verschil meer moet winnen dan België vandaag (als ze beide winnen natuurlijk).

Bye, bye Messi … of toch niet?

Maar niet alleen België zal moeten rekenen. Vooral Argentinië zou de rekenmachine er wel eens kunnen moeten bijhalen op de laatste speeldag door twee keer puntenverlies in de eerste twee wedstrijden (lees hier hoe de IJslanders Argentinië verrassend in bedwang hielden).

Kroatië is na hun overtuigende zege tegen Messi en co zeker van de volgende ronde, maar daarachter wordt het nog heel spannend. Als Kroatië zijn sportieve plicht doet en wint of gelijk speelt tegen IJsland, volstaat een zege van Argentinië tegen Nigeria om zich toch nog te plaatsen voor de volgende ronde.

Als IJsland erin slaagt om te winnen van groepsleider Kroatië, moet Argentinië winnen van Nigeria met minstens één doelpunt verschil meer dan IJsland. Dan eindigen ze op hetzelfde aantal punten en doelpuntenverschil als IJsland, maar met een hoger gemaakt aantal doelpunten.

Wat met Neymar en Ronaldo?

Voor voetbalgrootmacht Brazilië is een gelijkspel tegen Servië op de laatste speeldag genoeg voor een ticket voor de volgende ronde. Trekt Servië aan het langste eind, moet Brazilië hopen op een misstap van Zwitserland tegen Costa Rica. Als Brazilië verliest en Zwitserland speelt minstens gelijk, liggen Neymar (die al tweemaal van kapsel veranderde op dit WK) en co uit het toernooi.

Als Spanje wint of gelijk speelt, is het zeker van de achtste finales. Hetzelfde geldt voor het Portugal van Ronaldo. Als Iran er echter in slaagt van te winnen van Portugal, springen zij al sowieso over Ronaldo en co naar de tweede plaats en kan het zelfs nog groepswinnaar worden als Spanje punten verliest tegen Marokko, dat al uitgeschakeld is. Verliest Spanje met twee doelpunten verschil of meer, volstaat ook een gelijkspel tussen Portugal en Iran voor beide teams om door te gaan.

In de overige groepen is het momenteel nog koffiedik kijken. Al zal ook regerend wereldkampioen Duitsland nog uit zijn pijp moeten komen na hun verliesmatch op de eerste speeldag tegen Mexico (hoe dat verlies ook voor de Rode Duivels gevolgen heeft, lees je hier).

Uitzonderlijke WK-actie:

Maak nu een gratis account op Unibet en ontvang direct 5 euro, helemaal voor niets!

Gesponsorde artikelen