Het woord klimaatverandering maakt Trump chagrijnig. En dus mogen ambtenaren het niet meer gebruiken

Het woord klimaatverandering maakt Trump chagrijnig. En dus mogen ambtenaren het niet meer gebruiken

De maatregelen van regering-Trump worden met de dag drastischer. Ambtenaren van het Department of Energy die werken aan groene energie en klimaatverbetering mogen de woorden ‘klimaatverandering’, ‘emissiereductie’ en ‘Parijs-Akkoord’ niet langer gebruiken. Ze vrezen daar dat hun instelling binnenkort opgedoekt wordt. Ook in het Midden-Oosten gaat Trump tekeer. Om Iran af te schrikken levert hij gevechtsvliegtuigen aan rivaalstaat Bahrein. Obama had dat tegengehouden omdat ze daar de mensenrechten niet respecteren. Bijzaak voor Trump.

President Trump zette eergisteren zijn krabbel onder een decreet waarmee hij de klimaatagenda van Obama afvoerde. Maar Trump voert zijn strijd tegen klimaatverbetering blijkbaar niet enkel met daden, maar ook met woorden.

Drie ‘verboden’ woorden

Zo moeten de werknemers van het Office of International Climate and Clean Energy (ICCE) vanaf nu ze drie termen vermijden in notities, briefings of geschreven communicatie: “climate change” of klimaatverandering, “emissions reduction” of emissiereductie, en “Paris Agreement” of het Parijs-Akkoord waarbij lidstaten instemden om nationale klimaatplannen op te stellen met ambitieuze doeleinden. De werknemers kregen het nieuws dinsdag te horen op een vergadering, net wanneer Trump zijn ‘klimaatmoord’ pleegde.

Ambtenaren vrezen voor job

Op de vergadering hebben prominente ambtenaren gezegd dat de drie ‘verboden’ woorden niet alleen Energy Secretary Rick Perry chagrijnig maken, maar zijn hele kabinet en Trumps vertrouwelingen in de top van het Energy Department.

Het ICCE is de enige instelling met het woord “climate” in de naam binnen het Energy Department van VS. Maar zelfs die zal binnenkort misschien verdwijnen, want Trump is van plan de overheidsinstellingen te herstructureren.

Geen lijstjes, wel schrik

Ambtenaren van Energy Department zeggen dat ze geen lijstje hebben gekregen. Maar iedereen zou klimaat-gerelateerde termen vermijden sinds de nieuwe regering van koers veranderd is op vlak van klimaatverandering. Het ICCE heeft nochtans veel betekend voor Clean Energy Ministerial en Mission Innovation. Dat zijn twee internationale initiatieven van ex-president Obama om groene energie te pushen.

Maar officieel ontkent het Energy Department dit. “Bij het Energy Department of het ICCE worden geen woorden of zinnen verboden,” zegt woordvoerster Lindsey Geisler.

Ook in een andere instelling van het Energy Department zeggen ze dat er geen officiële instructies waren. Maar er zou wel een druk zijn om het niet meer over klimaat te hebben. De termen “jobs” en “infrastructure” zouden de jongste tijd meer in trek zijn.

Bij het Energy Department zelf bevestigen ze dat. “We hebben zeker geen lijstje met verboden woorden gekregen,” zegt een ambtenaar. Maar volgens hem probeert iedereen zich nu te distantiëren van regering-Obama. Issues als ecologie passen daar blijkbaar niet in.

What’s in a name?

Eén milieugroep lieten van zich horen. “Hoe moet we die instelling nu noemen, ‘The Office of International ***’? Door de klimaatcrisis weg te wuiven gaat Trump geen jobs creëren,” zegt Liz Perera van Sierra Club in een statement.

Mensenrechten, de pot op!

Regering-Trump wil ook de voorwaarden schrappen voor de verkoop van gevechtsvliegtuigen aan het Arabische land Bahrein. Obama wilde enkel aan hen verkopen als ze de mensenrechten beter zouden respecteren. Religieuze minderheden worden daar nog steeds onderdrukt.

De huidige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft het Congres laten weten dat hij 19 F-16’s wil verkopen aan de oliestaat. Prijskaartje: 5 miljard dollar. Tillerson vindt de voorwaarden van Obama contraproductief voor de samenwerking met het land. De VS heeft er namelijk Amerikaanse oorlogsschepen gestald en werkt in het Midden-Oosten nauw samen met Bahrein.

Tegen Iran

Regering-Trump ziet Bahrein als een onmisbare partner. Het soennitische regime kant zich tegen zijn sjiitische inwoners, en Trump wil net de invloed van het machtige, sjiitische Iran in het Midden-Oosten terugdringen. Daarmee gaat hij opnieuw in tegen de strategie van Obama die de plooien wou gladstrijken met Iran.

Human Rights Watch geeft kritiek

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch tikt Trump op de vingers. Zij vrezen dat het regime deze move van team-Trump zal zien als een groen licht voor hun beleid van onderdrukking en opsluiting van politieke tegenstanders.

Gesponsorde artikelen