Het wordt alleen maar erger: Erdogan beschuldigt Merkel van “nazipraktijken”

Het wordt alleen maar erger: Erdogan beschuldigt Merkel van “nazipraktijken”

Het blijft stormen tussen Duitsland en Turkije. De Turkse president Erdogan heeft vandaag gezegd dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) “echte nazipraktijken” gebruikt. Erdogan is razend omdat Duitsland en Nederland Turkse politici uitgezet hebben die campagne wilden voeren voor hem. Dit is de zoveelste sneer van Erdogan en hij wordt steeds brutaler. De Turkse regering heeft ook aangekondigd dat ze opnieuw ministers naar Duitsland zullen sturen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan weet niet van ophouden. In een tv-interview heeft hij vandaag de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) verweten dat zij “echte nazipraktijken” gebruikt tegen zijn “Turkse zusters” die naar Duitsland reizen.

Omdat Turkije op 16 april stemt over eventuele machtsuitbreiding van Erdogan, komen heel wat Turkse politici campagne voeren in EU-landen. Zowel Duitsland als Nederland hebben die campagnemeetings verboden, en dat maakt Erdogan woest.

Olie op het vuur

Dan heeft Erdogan het ook nog even over de Duitse journalist Deniz Yuce die in Turkije vastzit op verdenking van het promoten van terrorisme.

Niet goed voor Turks-Europese relaties die zaak, maar Erdogan doet er een schepje bovenop door te benadrukken dat Yuce “godzijdank gearresteerd is”.

Dubbele moraal

De Turkse regering heeft vanmorgen ook nog aangekondigd dat ze opnieuw ministers naar Duitsland zullen sturen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwijt Duitsland een dubbele moraal te hanteren. Zo mogen Koerden wel betogen in Duitsland terwijl Turkse ministers geen campagne mogen voeren in het land. “Wij veroordelen dit onoprechte gedrag”, liet het ministerie weten.

Niet de eerste keer

Vrijdag beeldde de Turkse regeringsgezinde krant Günes Merkel al af met een Hitler-snor, een SS-uniform en tal van hakenkruizen. Nu heeft Erdogan de Duitse bondskanselier rechtstreeks aangevallen, maar dat is niet de eerste keer. Zo verweet Erdogan Merkel eerder al “aan de kant van de Hollanders” te staan.

Daarmee verwijst hij naar het incident waarbij Turkse politici uit Nederland gezet werden omdat ze er campagne wilden voeren. Turkse Nederlanders begonnen toen te rellen in Rotterdam en Erdogan noemde Nederland “een nazi-overblijfsel en fascistisch”.

In Günes was toen te lezen dat Duitsland en Nederland terreurorganisaties omhelzen en dat ze heel Europa opzetten tegen Turkije. Turkije beschuldigt Duitsland ervan onderdak te bieden aan de Koerdische arbeidspartij PKK en aan Gülenisten, die achter een mislukte staatsgreep zouden zitten.

Gesponsorde artikelen