Het wordt een keiharde Brexit: reizen naar UK wordt lastiger en Britse pond zakt nog meer 

Theresa May, de Britse premier, toont zich de nieuwe Iron Lady als het op de Brexit aankomt. Geen softe exit: de grenzen moeten dicht. Dat zal het Britse pond alleen maar lager duwen. En het betekent dat reizen naar de UK echt wel lastiger wordt.

Het is uitkijken naar de speech van de Britse premier, morgen in het Lancaster House. Maar Britse kranten weten het al, want de inhoud lekte uit: het Verenigd Koninkrijk wil zowel uit de Europese gemeenschappelijke markt als de douane-unie stappen, als ze maar de controle over hun grenzen terugkrijgen.

Dat is een forse gok, want de onderhandelingen met de EU kondigen zich aan als héél lastig. De Britten gaan dan met de kettingzaag door hun economische relaties met de rest van Europa, en hebben daarbij heel weinig te eisen. En dus zal de Britse Pond verder naar beneden tuimelen. Goed nieuws dus voor wie op reis wil naar Londen, om er te gaan shoppen.

Het is de eigen Britse minister van Financiën Philip Hammond die het nu ook openlijk zegt. In de Duitse krant Die Welt am Sonntag gaf hij toe dat het Verenigd Koninkrijk financiële schade kan ondervinden na een harde Brexit. Maar het kan niet anders volgens Hammond. “Als we moeten veranderen, zullen we veranderen”, zegt hij.

In elk geval betekent de aankondiging geen goed nieuws voor wie hoopte op makkelijk reizen naar de UK. Binnen enkele jaren voert de EU zelf een soort ESTA-regeling in: al wie naar de EU reist moet, net zoals bij de VS, een online formulier op voorhand invullen. Maar de kans is groot dat ook de UK zo’n regeling gaat invoeren. Reizen naar de UK betekent dan net zoals naar de VS eerst op voorhand documenten invullen én betalen voor die papieren.

Grote tegenstand

May gaat met haar plannen fors in tegen de oppositie in haar land. Grootste tegenstanders van heel de Brexit zijn de Schotse politici. Die hebben al aangegeven lid te willen blijven van de EU, een nieuw referendum over Schotse onafhankelijkheid wordt steeds realistischer, als May zo’n harde koers blijft kiezen.

Maar in Engeland zelf is er minder tegenstand. Grootste oppositiepartij Labour kan maar niet kiezen wat ze nu eigenlijk van die Brexit vindt. Enkel de kleinere LibDems zijn heel duidelijk voor een softe Brexit. Nick Clegg stelt het model van Noorwegen voor: open grenzen en toegang tot de Europese markt.

Opvallend is ook dat de EU zich blijkbaar op sommige vlakken heel soft gaat opstellen. Want EU-toponderhandelaar Michel Barnier wil vermijden dat het financiële centrum van de UK, London City, getroffen wordt. Hij denkt aan een apart akkoord met de City. Dan zou in elk geval de banken en grote zakenlui niet echt lijden onder de Brexit. Maar of dat een realistisch plan is, is maar zeer de vraag.

Meer
Lees meer...