Het wordt steeds erger: 1 op 18 migranten overleeft tocht over Middellandse Zee niet

Het wordt steeds erger: 1 op 18 migranten overleeft tocht over Middellandse Zee niet

Het wordt voor migranten steeds dodelijker om via een bootje over de Middellandse Zee naar Europa te vluchten. In totaal overleed tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer 1 op de 18 migranten op dat traject. Dat was in dezelfde periode in 2017 nog 1 op de 42.

Dat komt onder meer doordat minder reddingsschepen actief zijn voor de kust van Libië, zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR. Er deden zich dit jaar op die route zeker tien incidenten voor waarbij telkens minstens vijftig mensen het leven verloren.

De UNHCR concludeert in haar jongste rapport dat steeds minder migranten proberen de oversteek te maken vanuit Libië. Degenen die nog wel vertrekken, komen relatief vaker om het leven dan vorig jaar.

Eind juli waren voor zover bekend bijna elfhonderd mensen omgekomen tijdens tochten over de gevaarlijke centrale route over de Middellandse Zee, die onder meer naar Italië gaat.

Minder NGO’s

In totaal overleed tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer 1 op de 18 migranten op dat traject. Dat was in dezelfde periode in 2017 nog 1 op de 42, volgens de UNHCR.

Een belangrijke oorzaak is dat minder zoek- en reddingscapaciteit beschikbaar is voor de Libische kust. In de eerste zeven maanden van vorig jaar, haalden acht NGO’s daar samen zo’n 39.000 vluchtelingen en migranten van bootjes. Inmiddels zijn er een stuk minder van die reddingsorganisaties actief.

Het gevolg is dat vluchtelingen en migranten langer op overvolle en onveilige vaartuigen zitten en grotere afstanden afleggen voordat ze worden gezien en gered volgens de VN-organisatie.

In totaal overleed tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer 1 op de 18 migranten op dat traject. Dat was in dezelfde periode in 2017 nog 1 op de 42,volgens de UNHCR. 

Gesponsorde artikelen