Left Right
scrollTop top

Het zal nog drie maanden ‘normaal zomerweer’ moeten zijn voor de gevolgen van de droogte verdwijnen


Het zal nog drie maanden ‘normaal zomerweer’ moeten zijn voor de gevolgen van de droogte verdwijnen

Het heeft vannacht eindelijk geregend in ons land, maar dat betekent niet dat de problemen door de droogte volledig van de baan zijn. Door de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden is de bodem in ons land volledig uitgedroogd en steenhard. Om dit te boven te komen, zal drie maanden ‘normaal’ en dus wisselvallig zomerweer nodig zijn.

Door het onweer van vannacht is de temperatuur in ons land eindelijk weer wat gezakt. En hoewel iedereen nu weer wat beter kan slapen en minder zal moeten puffen wanneer hij of zij zich buiten begeeft, is al het onheil nog niet geweken. Want er zal meer nodig zijn dan één plensbui om de natuur in ons land weer in z’n normale doen te krijgen.

Extreme droogte

Normaal vullen we onze zomer met klagen over het wisselvallige weer en de regenbuien, terwijl we dromen van warmere temperaturen en zonneschijn. Maar deze zomer ligt dat even anders. Na wekenlang puffen en zweten, werd het onweer van gisterennacht met euforie onthaald. Maar toch mogen we niet te vroeg juichen.

Voor de landbouwers was de hittegolf namelijk een regelrechte ramp. Zo zouden de aardappelen, en bijgevolg de frietjes en chips, in de problemen komen. Zij zullen nog meer neerslag nodig hebben om hun oogst te redden.

Drie maanden kwakkelweer

Om te herstellen van deze droogte zouden we tot drie maanden kwakkelweer moeten hebben, met dus geregeld een bui. Eén grote onweersbui maakt weinig uit, zo laat Wetterskip Fryslân weten aan het Nederlandse RTL Nieuws. “Een flinke regenbui is nu een druppel op een gloeiende plaat”, klinkt het.

Het typisch Belgische zomerweer heeft dus wel degelijk voordelen en we zullen het de komende maanden meer dan ooit nodig hebben. De voorspellingen voor de komende weken zien er alvast een stuk Belgischer uit met maxima rond de 25 graden en kans op een bui hier en daar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810