Het zit er bovenarms op tussen het filmfestival van Cannes en Netflix: Netflix houdt alle films thuis, CEO Ted Sarandos reageert

Het zit er bovenarms op tussen het filmfestival van Cannes en Netflix: Netflix houdt alle films thuis, CEO Ted Sarandos reageert

Het zit er bovenarms op tussen het filmfestival van Cannes en streamingdienst Netflix. Netflix heeft besloten om geen enkele van hun films in te sturen richting Cannes. Daarmee protesteert Netflix tegen de beslissing van het filmfestival om alle films die geen release in de Franse cinema krijgen (lees: alle films van Netflix) uit te sluiten van de competitie op het festival. Ted Sarandos van Netflix heeft nu gereageerd op die beslissing in een exclusief interview met filmmagazine Variety.

Deze regel maakt deel uit van de nieuwe regels van het festival. Door deze beslissing zouden de films van Netflix dus niet voor de Gouden Palm in aanmerking komen, noch voor één van de andere prijzen die jaarlijks op het filmfestival van Cannes worden uitgereikt. Wel zouden ze hun films nog mogen vertonen buiten competitie, maar daar gaat Netflix dan weer niet mee akkoord. Netflix wilde een paar van zijn nieuwe films voorstellen op het festival, maar dat feestje gaat dus niet door.

CEO Ted Sarandos van Netflix heeft op de beslissing gereageerd in een exclusief interview met het filmmagazine Variety: “Wij willen een gelijke behandeling voor onze films en willen dat onze films op gelijke voet gezet worden met alle andere inzendingen”, verduidelijkt Sandaros. “Als we hier nu op in zouden gaan dan zouden we toelaten dat onze films en filmmakers oneerbiedig behandeld zouden worden.”

Het zou best een streep door de rekening van festivalbaas Thierry Frémaux kunnen zijn. Die hoopte dat Netflix overtuigd kon worden om zijn films toch in de cinema te vertonen.Vorig jaar streden twee Netflix-films, Okja en The Meyerowitz Stories, nog mee om de Gouden Palm.

Netflix

36 maanden

Het wringt op meerdere vlakken, want de regel van Cannes is een aanvulling op de Franse wet. Daarin staat te lezen dat een film die in de Franse cinema vertoond wordt niet binnen de 36 maanden (drie jaar!) op een streamingdienst mag verschijnen. Die regel kwam er na protest van cinema-eigenaars. Dat wringt bij Netflix die hun films graag tegelijkertijd wereldwijd uitbrengen.

Ted Sarandos zal dit jaar niet op Cannes te vinden zijn, maar andere afgevaardigden van Netflix zullen het festival wel bezoeken. “Het is best mogelijk dat we een film aankopen die in competitie te zien zal zijn. Wij discrimineren niet.”

Sarandos denkt dat de regel in de toekomst wel weer veranderd kan worden: “Ik heb er vertrouwen in dat Thierry mijn grote liefde voor film deelt. Het zou hem sieren als hij de regel weer zou aanpassen van zodra hij beseft hoe bestraffend die is voor filmmakers en filmliefhebbers.”

Het filmfestival van Cannes gaat door van 8 tot 19 mei.

Gesponsorde artikelen